Csípőprotézis műtét után | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


Csípőprotézis műtét után

 

Mi történik a csípőprotézis műtét során?

A műtéti technika magában foglalja a medencecsont és combcsont beteg részének eltávolítását és helyettesítését mesterséges csípőízülettel amit csípőprotézisnek hívunk.

Mi történik a műtét után?

A műtét után a vérrögképződés megelőzésére gyógyszereket vagy fizikoterápiát kezdünk. A műtét után a mély vénás trombózis esélyének csökkentése érdekében a műtét után gyógyszereket kap, speciális harisnyát kell viselnie. A műtét után átmenetileg fájdalomcsillapítók adása is szükséges lehet. Általában a műtét utáni második napon engedjük haza betegeinket és az első sebellenőrzés a hazabocsátást követően 2-3 héttel következik.

Mindig azonnal jelentkezni kell, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:

 • Fokozott bőrpír
 • Fájdalom vagy duzzanat
 • A műtéti terület váladékozása
 • Dudorok vagy pattanások
 • Láz, hőemelkedés, hidegrázás

A csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció

A műtét utáni gyógyulási időszak a pácienstől, egyéni igényeitől és egészségi állapotától függ. A rehabilitációt általában már a műtét előtt megkezdjük. Gyógytornászunk megtanítja a segédeszközök használatát, a tiltott mozdulatokat  és az esetlegesen szükséges tehermentesítés módját. Általában egyszerű anatómiai helyzetben végzett műtétek után nincs szükség tehermentesítésre. A műtét napján kezdjük a fizikoterápiát és gyakoroljuk be az ágyból való kikelést és a közlekedést. A műtét másnapján távolítjuk el a sebből a csövet (ha szükség volt bennhagyni) és a gyógytornásszal további járásgyakorlatok következnek, többek között ezen a nepon tanulják meg és gyakorolják be a lépcső használatát is. A megtanult gyakorlatokat otthon kell folytatni és óvatosságból 6 hétig javasoltjuk a járási segédeszközök használatát.

Tiltott mozdulatok műtét után

A fizikoterápiás és az izomerősítő gyakorlatok elősegítik a nagyobb mobilitás megszerzését és a műtét utáni könnyebb gyógyulást.  Gyógytornásza ismét elmondja Önnek, hogy a mozgással kapcsolatosan több alapvető szabály van, amelyekről tisztában kell lennie a műtétet követően. Ügyeljen arra, hogy ne hajoljon előre 90 foknál többet, és ne emelje a térdét a műtéti oldalon a csípőjénél magasabbra. Ne tegye keresztbe a lábát, és ne forgassa kifelé a lábát, ne csavarja vagy forgassa el az operált csípőjét. Ülés közben ügyeljen arra, hogy egyenes háttámlát használjon, karfával, és ne üljön a térdmagasságnál alacsonyabb székekben vagy kanapékon, mivel ülve és felkelve a csípőnél túlzott hajlítást igényelnek. Ne üljön alacsony puha kanapékra vagy székletre, és ne felejtse el, hogy ne hajoljon előre vagy keresztezze a lábát. Mivel a WC-ülések többsége alacsonyabb, mint a térdmagassága, a betegeknek ajánlott WC-magasítót használni, amelyeket a gyógyászati-segédeszköz boltban lehet megvásárolni.

Hazautazás

Ha nagyobb távolságra utazik haza a kórházból, mindenképpen álljon meg 45-60 percenként, hogy kiszálljon az autóból és átmozgassa a testét. Ha repülővel megy haza, kérjen folyosóülést, és tartsa az operált lábat a folyosón nyújtott helyzetben. Kérnie kell, hogy utoljára szállhasson fel a gépre.

Általános biztonsági tippek otthonra

A következők ajánlások a csípőprotézis műtétet követő otthoni mindennapi életre: 

 • Egyszerűsítse környezetét
 • Távolítsa el a rendetlenséget, tartsa a lépcsőket tárgyaktól mentesen.
 • Tartsa ugyanazon helyen a tárgyakat.
 • Távolítsa el a kis szőnyegeket az egész házból.
 • Tartsa biztonságosan a járási területeket
 • Rögzítse vagy távolítsa el az elektromos vezetékeket és a hosszabbítókat.
 • Vigyázzon háziállataira sétálás közben.
 • A folyosókat / lépcsőket tartsa jól megvilágítva.
 • Éjszakai lámpák vásárlása hálószobákhoz és fürdőszobákhoz.
 • A lépcsőknek biztosan rögzített kapaszkodókkal kell rendelkezniük. A lépcsők csúszásmentes szálai növelik a biztonságot. Ha problémája van a látásával, adjon kontrasztos színt a lépcső széleinek jelöléséhez.

Pihenés és alvás
Amikor pihen vagy ágyban alszik, ajánlott a műtétet követő első 4-6 hétben hanyatt feküdni.  Ha oldalra szeretne fordulni, akkor a nem műtött oldalára tegye. Győződjön meg arról, hogy van párna a lábai között, valamint egy második párna, amely alátámasztja a lábát és a bokáját. Ha operált oldalán fekszik, ne feledje, hogy ez a műtétet követő első hetekben nem biztos, hogy kényelmes, és nem ajánlott közvetlenül a műtét után. Amikor hanyatt fekszik, a lábai között párnának kell lennie. Ha az éjszaka közepén felkel, üljön néhány másodpercig az ágy oldalán, hogy elkerülje a szédülést.

Szexuális tevékenység
A szexuális kapcsolatok alatt történő pozíció választásához feltétlenül forduljon orvosához vagy orvos asszisztenséhez. A közösülés körülbelül 3 héttel a műtét után folytatható, az orvos által ismertetett óvintézkedések betartásával.

Tárgyak felvétele
A földön lévő tárgyak felemelése általában túl sok hajlítást igényel, és általában nem kényelmes a műtétet követő betegek számára. A műtét utáni első négy-hat hétben ajánlott olyan hosszú nyelű fogót használni, amelyeket a foglalkozási terapeutától vagy egy gyógyászati-segédeszköz boltból szerezhet be.

Öltözködés
Öltözködéshez, annak megakadályozására, hogy a térde a csípőjénél magasabbra emelkedjen a műtét oldalán, használjon hosszú cipőkanalat, amely segít önállóan felvenni és levenni a cipőt. A zokni felhúzásához is léteznek zoknihúzó-segédeszközök. Ne felejtse el mindig a műtött lábát először a nadrágba tenni. Ha fűzős cipőt visel, rugalmas cipőfűzőt használhat a kötés szükségességének kiküszöbölésére.

Lépcsők
A gyógytornász megtanítja a lépcsőn felfelé és lefelé járás helyes módjára kapaszkodók és / vagy mankók segítségével. Felfelé először a jó lábát, majd a mankókat és végül a műtőtt lábat kell használni. Lépcsőn lefelé haladva a mankó és a műtött láb megy először, majd a jó láb következik.

Fürdés
Fürdéshez ne próbáljon meg beülni a fürdőkádba, érdemes zuhanyzót használni. Kerülni kell a csípő túlzott behajlítását. Használjon hordozható ágytálat (vagy kacsát), ha a fürdőszoba messze van a hálószobájától.

Házimunkák
Ne feledje, hogy ne hajoljon túl ságosan előre, és ne hajlongjon a háztartási feladatok elvégzése során. A túlzott előrehajlással járó feladatok közé tartozik a padló tisztítása, a szemét elszállítása és az ágyak takarítása.

Séta
A műtét után az Ön állapota alapján járókeretet vagy mankót kell használnia, amelyet a gyógytornász segít beszerezni Önnek. Mindig tartsa be orvosa utasítását, hogy mekkora súlyt helyezhet a műtött lábára. A legtöbb esetben súlyának 100 százalékát a műtött lábára teheti. A gyógytornász segít megtanulni, hogyan kell helyesen használni a járókeretet vagy mankóit, és segít megszerezni a megfelelő otthoni használatra alkalmas felszerelést. A járókerethez rögzített táska vagy kosár lehetővé teszi, hogy apró tárgyakat tartson magánál járás közben.

Vezetés, utazás autóval
Javasoljuk, hogy a műtét után 8 hétig ne vezessen gépjárművet. Körülbelül 3 héttel a hazatérés után már utazhat autóval (utasként), de ügyeljen arra, hogy az alacsony ülésmagasság miatt kerülje a sportautókat és a kagylóülésés autókat. A gépkocsi utasoldali ülését teljesen hátra kell tolni. A sofőr az autót sík felületen és / vagy a felhajtó rámpája közelében állítsa le. Menjen az autóhoz. Ha közel van az autóhoz, forduljon meg és lépjen hátra az első utasüléshez. Soha ne lépjen be az autóba! Jobb kezével nyúljon hátra, és tartsa meg az ajtókeretet vagy a fejtámlát. Helyezze bal kezét az ülésre vagy a műszerfalra. Lassan engedje le magát az ülésre. Csúszon az ülés közepéig. Lendítse be a lábát az autóba. Próbáljon egy-egy lábat mozgatni. Tartsa a lábujjait felfelé. NE keresztezze a lábait! A kiszállás fordított sorrendben történjen.

Ha hosszabb autóutakat tesz, ne felejtsen el 30–45 percenként szünetet tartani. Szálljon ki az autóból, és sétáljon / álljon néhány percig, hogy ne gémberedjen el.

Milyen gyakran kell ellenőrző vizsgálatra járni? 

A műtét utáni ellenőrző vizsgálatok fontosak a gyógyulás ütemének nyomon követésében. Figyeljen arra, hogy ne szalassza el ezeket. Az első vizsgálat 2-3 héttel a héttel a csípőprotézis műtétét követően történik, célja a seb ellenőrzése, varratszedés. A második vizsgálat általában 3 hónappal a műtét után van, célja felmérni a rehabilitáció ütemét, esetleg röntgen vizsgálattal is ellenőrizni a protézis helyzetét.

Ha minden rendben van, akkor általában ez után évente javasolt ellenőrző vizsgálatokat tartani.

 

Dr. Rybaltovszki Henrik

Közel 15 éve foglalkozik mozgásszervi betegségek gyógyításával. Fő érdeklődési területe az ortopédia és traumatológia körében a térdízület sérülései, azok artroszkópos sebészeti kezelése.

Leggyakrabban a térd- és csípőízületi sérüléseket, elváltozásokat gyógyítja. Foglalkozik a mozgásszervi betegségek saját vér ( PRP) módszerrel történő kezelésével is.

 

 

 

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 30 955 1798
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat