A körömgomba okai, tünetei és kezelése | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


A körömgomba okai, tünetei és kezelése

 

A lábkörmökön és a kézkörmökön egyaránt jelen lehet a fertőzés, de gyakrabban érinti a lábkörmöket. Jellegzetes tünetei a körmök elszíneződése és megvastagodása. Ebben a cikkben áttekintjük a körömgomba okait, tüneteit, valamint a kezelés lehetőségeit.

Tények a köröm gombás fertőzéséről

 • A körömlemez fonalas gombák, sarjadzó-, vagy penészgombák okozta betegsége.
 • A láb-,  és kézkörmök egyaránt megfertőződhetnek, de a lábkörmök gyakrabban érintettek, mint a kézkörmök.
 • A diagnózist a klinikai kép és a köröm alatti törmelék vizsgálatával állítjuk fel.

A körömgomba kialakulása

A köröm gombás fertőzéséért felelős mikroszkópikus organizmusoknak a túléléshez nincs szükségük napfényre, így a test fénytől elzártabb területei ideálisak a szaporodásukhoz. Leggyakrabban a fonalas gombák felelősek a betegség kialakulásáért. A kórokozók általában apró sérüléseken, vagy a köröm és a körömágy közötti kisebb réseken keresztül hatolnak be. 

Kockázati tényezők

 • keringési problémák
 • erős izzadás
 • nedves, meleg, párás környezet
 • műköröm viselése
 • rosszul szellőző zokni, vagy lábbeli
 • a bőr, vagy a köröm korábbi sérülése, vagy fertőzése
 • cukorbetegség
 • csökkent immunvédekezés
 • időskor
 • strandok, wellness hotelek nyilvános helyein (pl. medencék közelében, zuhanyzókban) mezítláb tartózkodás

A körömgomba egyik okozója az erős izzadás

A fertőzés tünetei

A gombás körmökre jellemző tünetek általában a következők:

 • megvastagodott
 • törékeny
 • morzsalékony
 • sötétebb, vagy sárgább színű, szürkés, vagy fehéres elszíneződés a körömlemezen
 • esetenként kellemetlen szag

Kezelési lehetőségek

A körömgomba kezelése a fertőzés mértékétől és az alkalmazott terápiától függően 6-12 hónapot is igénybe vehet. Ezért fontos, hogy mielőbb szakszerű kezelésben részesüljön. A lokális gombaellenes készítmények eredményessége hosszú időt vesz igénybe, gyakran nem tudnak elérni a hatásosságukhoz kellő koncentrációt a körömlemezben. Ezen lokális készítményeket inkább kiegészítő kezelésként javasoljuk. Önmagukban akkor ajánljuk az alkalmazásukat, amennyiben kisebb terület érintett, vagy ellenjavallt a szájon át szedhető, ún. szisztémás gyógyszeres terápia, például azok mellékhatásai miatt.

A szisztémás gyógyszerek az esetleges mellékhatásokon kívül (pl. májtoxicitás, gyomor-, bélrendszeri panaszok) interakcióba léphetnek egyéb gyógyszerekkel, befolyásolhatják azok hatását, hatékonyságát. Ez utóbbi különösen fontos, mert a körömgomba gyakrabban fordul elő időskorban, cukorbetegségben, és szív-, érrendszeri betegségben szenvedőkön, akik számos egyéb gyógyszert is szednek. Ezért a gyógyszeres kúra szoros orvosi felügyeletet igényel.

Fontos a lábbelik fertőtlenítése is a kezeléssel egy időben (pl. formalinnal átitatott kendők).

2010-ben az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (Food and Drug Administration - FDA) engedélyezte az 1064 nm hullámhosszúságú Nd:YAG lézeres kezelést a körömlemez gombás fertőzésének gyógyítására. Ez az egyik leghatékonyabb kezelési forma, amely hatásmechanizmusának köszönhetően lényegében mellékhatásoktól mentes (esetleg átmeneti helyi bőrpír léphet fel a hőhatás következtében) és egyidejűleg hatásos minden körömgomba fajta által okozott fertőzésre.

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 30 955 1798
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat