Különösen veszélyes a szívbetegekre a nyári meleg | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 52 794 229 | +36 52 794 259 | +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563

Különösen veszélyes a szívbetegekre a nyári meleg

Az idei nyár igen változatos, egyszer égető meleg, aztán egyik napról a másikra 10-15 fokos lehűlés. Az ilyen hektikus időjárás változás az átlagembert is megviseli, de különösen oda kell figyelniük ilyenkor magukra a szívbetegeknek és cukorbetegeknek, hiszen az ő egészségük számára még sokkal nagyobb terhet jelent ez az időjárás - erre hívja fel a figyelmet Dr. Fülöp Tibor, az Elite Clinic Magánklinika kardiológus-diabetológus szakorvosa.

A megfelelő hőmérséklet nagyon fontos a szív és érrendszer számára. Amikor nagyon meleg van, a szervezet megpróbál minél több hőt leadni. Ezt az erek kitágításával teszi. Nemcsak a nagyereket, de a kis arteriorákat, az úgynevezett rezisztencia ereket is kitágítja, amelyeknek nagyon fontos szerepe van a vérnyomás fenntartásában. Ha ezek a kis erek kitágulnak, vérnyomáscsökkenés következhet be. Ez különösen nagy veszélyt rejteget a vérnyomásszabályozó gyógyszerekkel élők körében, ugyanis az általános körülmények mellett előírt vérnyomáscsökkentőkkel ilyenkor túl alacsonyra eshet a vérnyomásuk. Ez fáradékonysághoz, szédüléshez, ájuláshoz vezethet.

Mit tehetünk a nyári rosszullétek ellen?

A nagy melegben tehát kevesebb vérnyomáscsökkentőre van szüksége a szervezetnek, de az állandó gyógyszereink dózisának változtatása szigorúan csak orvosi felügyelet mellett történhet meg.

Először a vízhajtós vérnyomáscsökkentő dózisát kell redukálni, vagy külön vízhajtó szedése esetén a vízhajtót elvenni. A fix kombinációs vérnyomáscsökkentőkben a HCT a hidroklorotiazid jele, ez felelős a vízhajtásért. Ilyenkor a fix kombinációt nem tudjuk úgy szétszedni, nem tudjuk megtenni, hogy a vízhajtót nem, csak a vérnyomáscsökkentő másik alkatrészét vesszük be. Egyedül arra van lehetőségünk, hogy megfelezzük a vérnyomáscsökkentőt. Előfordulhat az is, hogy a vérnyomáscsökkentő mellé külön szedünk vízhajtót. Ez az újabb típusú vérnyomáscsökkentő vízhajtó, az indapamid, amelyet könnyen ki tudunk hagyni. Így megoldható, hogy a nagyon meleg napokon nem vesszük be a vízhajtót. Arról azonban soha ne feledkezzünk el, hogy az időjárási viszontagságoknak köszönhető vérnyomáscsökkenés az ősz közeledtével, az idő fokozatos lehűlésével múlni kezd, azaz a vérnyomáscsökkentő dózisát vissza kell építenünk a korábban beállítottra.

Másik vérnyomáscsökkentő hatás a folyadékveszteség. Nem elég, hogy az erek kitágulásának következtében az érrendszerünk relatív túl nagy lesz a keringő vérmennyiségünk számára, de ennek tetejébe a szervezetünk rengeteg folyadékot veszít az erősebb izzadás következtében. Míg normál esetben naponta körülbelül fél liternyi folyadéknak intünk búcsút a légzésnek, verejtékezésnek és más anyagcsere folyamatoknak köszönhetően, úgy nyáron a nagy melegben ez a veszteség akár a duplájára is nőhet. Tehát sokkal több folyadékot (lehetőleg tiszta vizet) kell fogyasztanunk.

Ez a megnövekedett folyadékbevitel azonban kismértékű vérhíguláshoz vezet. Ennek elébe menve érdemes sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanunk. Minimálisan emelhető a sófogyasztás is ebben az időszakban, mert a nátrium, kálium és magnézium veszteség ritmuszavarokat  generálhat, ami egy egészséges embernél is problémát okoz, de a szívbetegek esetében ez az elektrolit változásokra való érzékenység sokkal nagyobb és sokkal több probléma alapja lehet. 

Különösen veszélyes a szívbetegekre a nyári meleg

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a hőleadás céljából kitáguló erek miatt az alsó végtagban a kitágult rezisztencia ér nem tudja megtartani a véroszlopot. Ez kinyomja a folyadékot a szövetek közötti területre, ami az alsó végtagok megdagadásához vezet. Ez az oka annak, hogy nyáron különösen megdagadnak a lábaink ha sokat sétálunk vagy éppen sokat ülünk. A lábdagadás reggelre vagy pihentetés következtében megszűnik. Ha a jelenség csak a kánikulák időszakában figyelhető meg, valószínűleg nincs okunk az aggodalomra. Azonban ha máskor is jelentkezik a probléma, az szívbetegségre utalhat, érdemes felkeresnünk a kardiológust.

A szívbetegség bizonyos stádiumában a vese is károsodik, így a kardiológiai problémák gyakran együtt járnak a veseelégtelenséggel. Ha az ilyen betegek a legnagyobb nyári kánikulában sokat vannak a szabadban, terhelik magukat, sokat verejtékeznek, akkor sokat romolhat a vesefunkciójuk. A laborvizsgálatok során a glomeruláris filtrációs ráta (GFR) mutatja a vese állapotát, a 90 feletti érték tekinthető normálisnak. Ha a GFR ez alá az érték alá csökken, az már a vesekárosodás jele lehet. Nyáron azonban az is előfordulhat, hogy a salakanyag szintek megemelkedésével járó kiszáradás következtében romlik ez az érték. Ez tehát egy újabb indok arra, hogy nagyon komolyan vegyük a folyadékpótlást.

Másik probléma az, hogy a nyár az élelmiszerekben található kórokozók (így például a hasmenést okozó E. coli baktérium) elszaporodásának időszaka. Ha ilyen kórokozók kerülnek a szervezetünkbe, a következményként jelentkező hasmenés a megnövekedett izzadás mellett megugró nyári folyadékveszteséget még magasabb szintre emeli. Ez méginkább hipovalémiához (veseelégtelenséghez) vezethet. Nagyon fontos ezt komolyan vennünk.

Nyári meleg és a cukorbetegség

A cukorbetegeknek  is fokozottan kell figyelniük ebben az időszakban. Ahogy a betegséggel küzdő és az ilyen páciensekkel foglalkozó szakemberek mind tudják: a cukorbeteg terápiának alapvető gyógyszere a metformin. Bizonyos GFR érték mellett azonban ezt a gyógyszert nem szabad tovább adni. Ha egy idősebb beteg nem fogyaszt elég folyadékot ebben az időszakban, hiába állították be nála nagyon jól a gyógyszereket, hiába viselte nagyon jól a metformin terápiát is, egy laborvizsgálatra ellátogatva nem lesznek megfelelőek az értékei. Ekkor gyakran előfordul, hogy azonnal elveszik tőle a metformint, és ezáltal az egész szénhidrát anyagcseréje felborul. A gyógyszert azonban nem szabad végérvényesen megvonni. Megfelelő folyadékpótlással, rövid idő elteltével újra ellenőrizve a vesefunkciót nagy valószínűséggel azt találjuk náluk, hogy megjavultak ezek a vesefunkciós paraméterek. Ekkor a metforminját visszaadva újra a korábbi, megfelelő szénhidrát anyagcsere működéshez jutunk vissza. 

A kánikulában vigyázzunk magunkra, ne dolgozzunk órákat a tűző napon, főleg ne fedetlen fővel! Megfelelő folyadék és elektrolit pótlás és gyakori szünetek mellett, árnyékos helyen tartózkodva védjük magunkat. Tanácsos ritkábban elhagynunk a hűvösebb, akár légkondicionált lakásunkat. Csak a reggeli vagy az esti órákban végezzünk nagyobb megterhelést jelentő fizikai aktivitást! Rosszullétek esetén látogassuk meg az orvost!

 

3D séta - Elite Clinic Magánklinika

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 52 794 229
+36 52 794 259
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat