A nyári bőrvédelem alapszabályai - mire figyeljünk a vakáció során? | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


A nyári bőrvédelem alapszabályai - mire figyeljünk a vakáció során?

Nyáron - főleg a nyári vakáció alkalmával - fokozott fenyegetés áll fenn a bőrünket károsító tényezők tekintetében. Különösen igaz ez azokra az emberekre, akik mindennapjaikat a négy fal között, például irodában vagy egyéb fénytől védett helyen töltik. Ilyenkor ugyanis a megszokott körülményekhez képest megsokszorozott erősségű ultravibolya sugárzással találkozik a bőrünk. Így a kirándulás, a tengerparti nyaralás vagy a gyermekünkkel játszótéren töltött idő alkalmával a körülmények sokként érhetik legnagyobb szervünket. Elég visszagondolni arra, hogy gyerekként szép napos időben milyen gyorsan égettünk jeleket egy fadarabra vagy levélre nagyító segítségével. A Napnak gigászi ereje van, tisztelni kell. A felelőtlen napfürdőzés megnöveli a melanóma kialakulásának rizikóját, valamint a bőr öregedésének felgyorsulásához vezet.

A nyaralás idején tehát fokozott figyelmet kell fordítanunk a megfelelő fényvédelemre. Nagyon fontos, hogy körültekintően óvjuk gyermekeink bőrét. Kevesen tudják, de az életünk során kapott UV sugárzás terhelés 70-80 százalékát gyermekkorban szerezzük. Ez azt jelenti, hogy a 18 éves korunkig elszenvedett napégések a bőrünk állapotának legjelentősebb alapját szolgáltatják a további életünk során. Ugye, hogy nem mindegy, milyen gyakorisággal és súlyossággal fordul elő az eset? 

 

Mi történik a bőrünkkel a barnulás során és a leégéskor? 

A napon töltött idő során bőrünk hámrétege reagál az UV sugárzásra. Védekezésképpen a festéksejtek barna színanyagokat termelnek, amely megvédi a bőr sejtjeinek örökítőanyagát a sugárzástól. Amennyiben, az UV sugárzás olyan mértékben roncsolja a DNS-t hogy a sejt életképtelenné válik, az elhal. Ekkor gyulladás is keletkezik, majd később az elhalt sejtek lehámlanak.

A későbbi komplikációk megelőzése miatt a legkedvezőbb mindenképpen az lenne, ha nem is várnánk meg, hogy ezek a sejtek elhaljanak, azaz bőrünk leégjen a napon. Éppen ezért napjaink megváltozott környezeti tényezői mellett (az UV sugárzás erősebb és károsabb, mint valaha) elengedhetetlen jelentősége van annak, hogy a nyaralás során betartsuk a fontos szabályokat és gyermekeinket is ezek követésére neveljük már egészen fiatal koruktól.

 

Mik is a napozás alapszabályai?Fontos gyermekeink fényvédelme

  • Az első és legfontosabb, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között ne menjünk a napra! Keressünk olyan helyet, ahol egyáltalán nem, vagy a lehető legkisebbre csökkentett mértékben ér minket az UV sugárzás. Manapság divatosnak számít a napbarnított bőr, de gondoljunk az egészségünkre, ne feküdjünk ki a tűző napra!
  • Sose feledkezzünk meg a fényvédelem fontosságáról! A káros ultraibolya sugárzásoktól ruházattal védhetjük magunkat a leghatékonyabban. Kirándulások, túrázás vagy nyaralás alatt viseljünk UV szűrős ruhát (már szinte bármelyik sportboltban kapható). Ha ilyen típusú ruházat nem áll rendelkezésünkre, akkor egy laza, sűrű szövésű textilből készült ruha is jó szolgálatot tesz. A kisgyermekeket érdemes hosszú, de jól szellőző ruhába öltöztetni.
  • A napsütéses órákban viseljünk kalapot! Fontos, hogy olyan fejfedőt válasszunk, ami a fülünket is takarja. A baseball sapka például nem jó választás erre a célra.
  • A szemünket is védjük az UV sugárzástól! Fontos, hogy megfelelő méretű és jó minőségű napszemüveget válasszunk erre a célra. Tévhit, hogy csak a legdrágább napszemüvegek nyújthatnak megfelelő UV védelmet, azonban a sötétített lencséjű, de UV szűrővel nem rendelkező szemüvegek nemhogy védelmet nem nyújtanak, de még károsítják is a szemünket. A napszemüveg kiválasztása során figyeljünk arra, hogy az CE jelzéssel (ez jelzi, hogy a lencse megfelel az európai biztonsági követelményeknek) és UV400 jelzéssel (az UV fény tartománya maximum 400 nanométerig terjed, azaz az UV400 szűrővel rendelkező lencsék biztosan megfelelő védelmet nyújtanak). A kisméretű lencsék helyett válasszuk inkább a nagyobb, íves lencsékkel ellátott napszemüveget, ezek ugyanis az oldalról érkező sugarak ellen is védelmet nyújtanak. Ellenkező esetben sajnos megnövekszik a katarakta, azaz a szürkehályog kialakulásának rizikója.
  • Használjunk fényvédő krémet! Nyáron nélkülözhetetlen jelentősége van annak, hogy a ruha alól kilátszó testrészeinkre (például az arcunkra és a kezeinkre) bekenjük a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémmel.

 

 

Hogyan válasszunk fényvédőt?

Minden embernek a bőrtípusától függ, hogy milyen fényvédő krémet kell alkalmaznia. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem biztos, hogy gyermekeink számára megfelelő lesz az a naptej, amit saját magunknak vásároltunk. Álatlánosságban elmondható, hogy a világosabb bőrtípusú embereknek legalább 30, de olykor inkább 50 faktoros fényvédő krémre van szükségük a megfelelő fényvédelem biztosításához. Sötétebb bőrrel rendelkező embereknek elég lehet az alacsonyabb faktorszámú krém is. Fontos, hogy amikor megfelelő fényvédelemről beszélünk, ez alatt azt értjük, hogy még a legkisebb súlyossággal bíró napégést is elkerüljük. A fényvédő krém használata nem véd meg minket a leégéstől, csak meghosszabbítja a napon biztonságosan eltölthető idő hosszát. Ha tehát valaki 5 percet tölthet árnyékmentes helyen a napégés kockázata nélkül, egy 20 faktoros fényvédelmet biztosító krém használata hússzorosára növeli ezt az időtartamot. Fontos a fényvédő minősége is. Nem biztos, hogy a drágább krém nagyobb biztonságot nyújt! Ha biztosra akarunk menni, érdemes ezeket a készítményeket gyógyszertárban beszerezni, de már közforgalomban is kaphatóak igazán jó minőségű fényvédő krémek. Fontos, hogy a krémünk az UVB védelem mellett megfelelő UVA védelmet is nyújtson, hiszen az UVA sugarak felelősek a bőrrák kialakulásáért és a bőr öregedéséért is.

 

Tengerparti nyaralásunk vagy akár a játszótéri időtöltés során fontos tudnunk, hogy a homok - csakúgy mint a víz - visszaveri az UV sugarakat. Így az nemcsak közvetlenül, de közvetetten is ártalmas hatást fejt ki ránk. Miután a megelőzés célja nemcsak a károsodás csökkentése hanem annak teljes elkerülése, akkor beszélhetünk megfelelő védelemről, ha képesek vagyunk kizárni a napégés bekövetkezésének kockázatát. Ehhez a szabadban töltött idő során tartsuk észben, hogy a fényvédő nem véd meg minket a leégéstől, csupán növeli a napon biztonságosan eltölthető idő hosszát. A naptejet kétóránként újra kell kennünk magunkra. Ha vízbe megyünk, célszerű újra bekennünk magunkat miután kijöttünk még akkor is, ha vízálló krémet választottunk.

 

Soha nem lehetünk elég elővigyázatosak, ha melanómáról van szó

Még a szükséges óvintézkedések betartása mellett is nélkülözhetetlen, hogy időnként ellátogassunk a bőrgyógyászati szűrővizsgálatokra. A bőrrák előfordulási kockázata ugyanis jelentősen növekszik a túl sok napon töltött idővel és a fényvédelem elhanyagolásával. Az elmúlt évtizedben másfélszeresére nőtt a melanóma előfordulásának gyakorisága, így ez napjainkban már a nyolcadik leggyakrabban felbukkanó daganatos megbetegedés. A legveszélyeztetettebb emberek a világos bőrtípusúak, a sok anyajeggyel rendelkezők és a gyermekek.

A bőrrák korai felismerése jelentősen növeli a felgyógyulás valószínűségét. Fontos a rendszeres önvizsgálat. Ha azt tapasztaljuk, hogy valamelyik anyajegyünk  színe vagy formája változik, a széle szabálytalanná válik, kisebesedik, esetleg vérezni kezd, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz. Az elváltozás nem minden esetben jelent bajt. Előfordulhat, hogy egy teljesen ártalmatlan, nem pigmentsejtes elváltozásra bukkanunk a bőrünkön, amiből nem alakulhat ki melanóma. Azonban akármilyen rendellenességet tapasztalunk, minden esetben haladéktalanul fel kell keresnünk vele a bőrgyógyászunkat. A szakorvos  dermatoszkópos vizsgálat segítségével megállapítja, hogy az anyajegyünk egészséges-e vagy szükség van annak eltávolítására.

 Dermatoszkópos szűrővizsgálat az Elite Clinic Magánklinikán

 

 

3D séta - Elite Clinic Magánklinika

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 30 955 1798
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat