Pénzt vagy életet – hogyan előzzük meg a menedzserbetegségek kialakulását? | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


Pénzt vagy életet – hogyan előzzük meg a menedzserbetegségek kialakulását?

3D séta - Elite Clinic Magánklinika

 

 

Menedzserszűrés Debrecenben

„Milyen váratlanul halt meg” – hallhatjuk a döbbenettől sújtott ismerősöket, távoli rokonokat egy-egy hajszolt életmódot folytató ember távozásakor. Nekik általában fogalmuk sincs arról, mennyi időt töltött munkájával a megboldogult. Mennyit stresszelt, mennyit túlórázott, mennyi álmatlan éjszakát okoztak neki a munkahelyi gondok. Vagy ha igen, valószínűleg nem tudják, ezek a tényezők milyen hatást gyakorolnak a szervezetre.

A legtöbb sikeres emberre jellemző a tudatosság. Hiszen ahhoz, hogy valaki szakmai elismerést vívjon ki magának, elengedhetetlen, hogy meg tudja fogalmazni céljait és gondosan megtervezze az azok eléréséhez vezető lépéseket. Napjainkban a tudatos életmód elengedhetetlen része kell, hogy legyen az egészségünkre való gondos odafigyelés is. Gondoljunk csak bele, mivel jár az, ha egy hosszabb-rövidebb betegség miatt kiesünk a munkánkból. Távollétünk alatt még jobban felgyűlik a munka, ráadásul az elvégzetlen teendőink az egész szervezet munkáját képesek hátráltatni. A kimaradás tehát mindenkinek költségekkel jár.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a fokozott stressz és az ülőmunka végzéséből fakadó mozgásszegény életmód megnövelik a tipikusan irodai dolgozókra veszélyes – az úgynevezett menedzserbetegség kialakulásának kockázatát.

Mi a menedzserbetegség?

A menedzserbetegség a menedzseri vagy magas szakmai beosztású munkavállalóknál gyakran jelentkező tünetegyüttes, amely már a negyvenes éveikben járó embereket is érinti. Ezek a tünetek a munkával járó emelkedett stressz szintnek köszönhetően alakulnak ki. A menedzserbetegség érintettjeire tipikusan jellemző a feszültség, fáradékonyság, gyakori fejfájás és alvászavarok, csökkent szexuális teljesítőképesség, elhízás. Mindezek következtében gyakran megfigyelhető az immunrendszer gyengülése, a vérnyomás emelkedése. A későbbiek során megnő szív és érrendszeri betegségek – és azok következtében a diabétesz, szívinfarktus, stroke - kialakulásának kockázata.

A menedzserbetegség tüneteit produkáló embereknél nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki étkezési zavarok, gyomorbántalmak, reflux és mentális problémák, függőségek is. 

 

 

A felelős beosztású, feszített munkatempóban dolgozó munkavállalókra jellemző betegségek kezdeti stádiumukban akár tünetmentesek is lehetnek. Így nehézkessé válik időben történő kezelésük. Az ilyen életvitelt folytató emberek esetében megnő a folyamatos szűrővizsgálatok fontossága. A szív és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések legjobb orvoslása a megelőzés, valamint a kezelések mihamarabbi elkezdése.

A legátfogóbb képet nyújtó szűrővizsgálat a menedzserszűrés. Egy ilyen komplex kivizsgálás hozzájárul ahhoz, hogy a vezető beosztású, stresszes munkakörrel rendelkező emberek megnövelhessék egészségben eltöltött éveik számát.

 

A menedzserszűrés nem csak menedzsereknek szól?

Az Amerikai Egyesült Államok kormányának betegségügyi központja szerint a menedzserbetegségek már nemcsak a menedzseri posztokon dolgozó embereket érintik. Zömében nem is a magasabb beosztásban lévő, hanem az alacsonyabb szakmai státuszú, ámde feszített munkatempóban dolgozó alkalmazottakra jellemző, hogy a legrosszabb egészségügyi állapottal rendelkeznek. Nemrégiben 5566 45 év feletti férfi és nő közreműködésével készítettek egy felmérést. Ebben a felmérésben feljegyezték az összes egyén testtömeg-indexét, vérnyomását, koleszterin- és vércukor szintjét. Továbbá feltettek nekik táplálkozási szokásaikra és fizikai aktivitásuk mértékére vonatkozó kérdéseket és kitértek a dohányzás témakörére is.

A kutatás eredményei rámutattak arra, hogy a stresszes irodai munkát végző emberek legtöbbje nem fordít kellő figyelmet a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A felmérés során az is kiderült, hogy míg a vezető pozíciójú dolgozókra napjainkban általában már nagyobb egészségtudatosság jellemző, a beosztottaknak zömében magas a koleszterin szintjük és kevés testmozgást iktatnak napi rutinjukba. Jellemző rájuk a kialvatlanság is. Ezek a tényezők pedig – csakúgy, mint a menedzserek esetén – előbb utóbb magas vérnyomás vagy cukorbetegség kialakulásához vezethetnek. Tehát a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata már egy átlagos irodai dolgozó esetében is igen magas lehet. Nem is beszélve arról, hogy a hosszútávon megnövekedett stressz szint a normális pszichológiai egyensúly felborításával (amely lehet akár külső forrásból érkező, mint a környezeti hatások, munkahelyi stressz, vagy belső forrású, mint a betegségek) az ő esetükben is súlyos egészségügyi károsodásokat okozhat fizikai és mentális szinten egyaránt.

Mi az, ami stresszt okoz az alkalmazottaknak a munkahelyen? Leginkább a bizonytalanság, amely különféle helyzetekből fakadhat. Gondoljunk csak bele, milyen következményekkel járhat például a visszacsatolások elégtelensége. Ha nem érkezik megfelelő mennyiségű és minőségű visszajelzés arról, jól végzi-e valaki a munkáját, nem tudja, milyen elvárásokat támasztanak pontosan felé. Ezenfelül stresszt okoz a dolgozóknak az erős teljesítményorientáltság következtében kialakult feszített munkatempó, a túlórák, valamint a rossz időbeosztás miatt kialakult feszültség és a karrierjüket érintő döntések meghozatala. A stressznek nemcsak pszichológiai, de fizikai tünetei is könnyűszerrel kialakulhatnak.

 

Miért pont a stresszt okoljuk a menedzserbetegségek kialakulásáért?

Stresszhelyzetben stresszhormonok termelődnek. Ezek azok a hormonok, amelyek már az ősembert is segítették az „üss vagy fuss” reakcióhoz, azaz ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban legyen képes a fizikai védekezésre. A hormontermelés beindulásával testünk minden mozgósítható energiaforrását aktiválja. Ilyenkor felszökik a pulzusunk és a vérnyomásunk is megemelkedik. Ezzel egyetemben azonban csökken az immunrendszerünk, emésztőrendszerünk teljesítménye. Abban az esetben, ha ez a hatás tartósan fennáll szervezetünkben, súlyos problémák alakulhatnak ki:

  • a legyengült immunrendszernek köszönhetően megnő a betegségeknek való kitettség;
  • tartósan magas vérnyomás alakulhat ki;
  • további következmények a gyakori gyomorégés, reflux;
  • alvászavarok, krónikus kimerültség;
  • szexuális teljesítőképesség romlása;
  • az emésztőrendszeri rendellenességek következtében túlsúly kialakulása;
  • megemelkedett pulzus;
  • légzőszervi rendellenességek;
  • bőrbetegségek és
  • szív és érrendszeri megbetegedések kialakulása.  

 

A menedzserszűrésről…

A menedzserszűrés egy alapvető belgyógyászati vizsgálattal indul, melynek során feltárjuk a vizsgált személy kórelőzményét és az esetleges örökletes betegségeket, különös tekintettel a szív és érrendszeri betegségekre. A belgyógyászati vizsgálat során kitérünk az olyan rizikófaktorokra is, amelyek megnövelik az effajta megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ilyenek a dohányzás, a túlzott mértékű alkohol vagy kávéfogyasztás és a fizikai aktivitás hiánya.

Ezután az aktuális panaszokra vonatkozó kérdések feltétele, majd egy megtekintésből, hallgatózásból, tapintásból és pulzus valamint vérnyomásmérésből álló fizikai vizsgálat következik. A menedzserszűrés elengedhetetlen része a 12 elvezetéses nyugalmi EKG elkészítése, majd a vizsgálat kornak és nemnek megfelelő terhelés mellett történő megismétlése. Fontos továbbá az echocardiographia (szívultrahang), mellyel kiszűrhetők a szívbillentyű- és szívizom betegségek, fejlődési rendellenességek és az infarktusra való hajlam. A Carotis Doppler, azaz az agyi nagyér ultrahangos vizsgálata során az esetleges érelmeszesedés és a stroke kialakulásának fenyegető jeleit térképezzük fel.

A menedzserszűrés során a részletes laborvizsgálat sem maradhat el, amelynek tartalmaznia kell a vérképet, elektrolitokat, máj és vesefunkciós paramétereket, az éhgyomori vércukor és lipid paramétereket. Ez utóbbiak a szív- érrendszeri rizikó státuszfelmérését, a cukorbetegség igazolását vagy kizárását szolgálják. Férfiaknál a laborvizsgálat részét képezi a prosztata specifikus antigén (PSA) vizsgálata is.

A szűrővizsgálatok része a mellkas röntgen elvégzése. Ez a tüdő daganat, TBC vagy esetleges krónikus, akut tüdőgyulladás előfordulásának kizárására alkalmas. A hasi ultrahang alkalmas a vese- epekövesség tisztázására, hasi daganatok kiszűrésére, hölgyeknél a kismedencei képletek, férfiaknál a prosztata és mindkét nemnél a húgyhólyag vizsgálatára.

Egy komplex menedzserszűrési csomag a hölgyek esetében a nőgyógyászati szűrést is magába foglalja. Ilyenkor sor kerül a külső és belső nemi szervek vizsgálatára, a rákszűrés és a mammographia elvégzésére.

A menedzserszűrés során feltárt panaszok, eltérések, kockázati tényezők függvényében szükség esetén szakorvoshoz irányítjuk a pácienseket.

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 30 955 1798
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat