A porc felszínének újraépítése lehetséges | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


A porc felszínének újraépítése lehetséges

A különféle porcfelszínképző technikák célja a normálishoz közelítő ízületi funkció hosszú távú, fájdalommentes visszaállítása úgy, hogy a regeneráció során az ízületi porchoz hasonló struktúrájú és teherbírású szövet jöjjön létre. Azt, hogy milyen technikával történik végül a műtét, sok tényező befolyásolja. Az orvos felméri a sérülés méretét, típusát, elhelyezkedését; a beteg életkorát, aktivitási szintjét, motivációját, s a tapasztalatai legjavát adva kiválasztja a megfelelő porcfelszínképző eljárást. Vegyük sorra, hogy milyen eljárások alkalmaz Dr. Rybaltovszki Henrik a porc újjáépítésekor. 

Mikrofraktúra

Az egyik műtéti eljárást, amely a porckárosodást gyógyítja, mikrofaktúrának nevezzük. A technika, amit 1994-ben írtak le először (J.R. Steadman) – de a megelőző kutatások már a kora 80-as évektől folytak –, a szervezet saját regenerációs képességét felhasználva hoz eredményt. Olyan sérülések esetén lehet jó megoldás, amelyek 1-1,5 cm 2 -nél kisebbek és jól körülírhatóak. Amennyiben a környező porcfelszínek épek, igen jó eredményeket hoz a műtét fiatal, 50 év alatti felnőttek esetében. Az eljárás célja a csontvelői őssejtek stimulálása a sérülés helyén a porc alatt húzódó csontos határ átfúrásával, átlyukasztásával. Az kezelendő terület ideális mérete tehát 2 centiméternél kisebb és jó minőségű, egészséges porcterületek veszik körül. 

Az eljárást ízületi tükrözés, artroszkópia során lehet végrehajtani. Első lépésben eltávolítjuk a szabad, levált porcdarabokat. Ezt követően megfúrjuk, vagy apró árral több lyukat ütünk a porcfelszín alatti csontba, hiszen a porc nehezen gyógyuló hiányához hozzáférést, utat kell biztosítani a csontvelői őssejtek számára. A megfúrt felszínből így egy kis vérömleny fog kiáramlani, amivel az a célunk, hogy idővel megtapadjon a porchiányos területben. Ezt jól körbezsaluzza az eredeti, épen maradt porcszövet. Ebbe a vérömlenybe a megnyitott csontvelőből olyan őssejtek vándorolnak be, melyek megfelelő körülmények között porccá tudnak differenciálódni. 

Az úgynevezett terhelői porcfelszínt, vagyis a teherviselő felszínt így is újra lehet építeni, másodlagos porcképződés zajlik a területen. Csak abban az esetben lehet számítani jó eredményre, ha a térdízület nem instabil. Amennyiben szalagsérülést találunk a terhelői felszíni porckárosodás mellett, úgy a terhelői felszíni porcképző eljárást csak abban az esetben van értelme elvégezni, ha az ízület stabilizálásáról is gondoskodunk. Ezért ilyen esetekben a keresztszalag-pótlást és ha szükséges, oldalszalag-refixációt, rögzítést is el kell végezni.

A műtét után 4-6 hétig van szükség tehermentesítésre, amely során fontos az ízület terhelés nélküli mozgatása.

Mozaik plasztika

Az ízület nem terhelő felszínéről kiemelt kis csontos-porcos hengereket ültetünk át a porchiány helyére. A kis és közepes porchiányok (1-2,5 cm2) kezelésére ajánlott műtéti eljárás alapötlete, hogy a térdízületi porcborításából azon részeket, melyek nem vesznek részt teherviselésben (nincsenek használva, terhelve) kis henger alakban szabadon eltávolítva beültethetjük a porchiány helyére. A mozaik plasztikával tudjuk újraképezni a terhelői porcfelszínt. Az oltványt leggyakrabban a térdkalács belső szélénél, a térdkalács-combcsont közötti ízület belső peremén, a  combcsontból végezzük. Ezekkel a csontos-porcos hengerekkel mintegy ki tudjuk csempézni a porchiányos terhelői felszíni területet. Ezeket az eljárásokat atroszkópos műtéttel végezzük, csak nagyobb felszínek újraképzésénél lehet szükség az ízület megnyitásával járó műtétre. 

Csak abban az esetben lehet számítani jó eredményre, ha a térdízület nem instabil. Amennyiben szalagsérülést találunk a terhelői felszíni porckárosodás mellett, úgy a terhelői felszíni porcképző eljárást csak abban az esetben van értelme elvégezni, ha az ízület stabilizálásáról is gondoskodunk. Ezért ilyen esetekben a keresztszalag-pótlást és ha szükséges és oldalszalag refixációt is el kell végezni. A műtét után 4-6 hétig van szükség tehermentesítésre, amely során fontos az ízület terhelés nélküli mozgatása.

Dr. Rybaltovszki Henrik artroszkópos műtéttel kezeli a sérült porcot

 

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 30 955 1798
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat