Ráncok ellen: otthoni és orvosi kezelések valamint a megelőzés | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 52 794 229 | +36 52 794 259 | +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


Ráncok ellen: otthoni és orvosi kezelések valamint a megelőzés

Szokták mondani, hogy a ránc az érettség és bölcsesség jele, sőt sokak szerint kimondottan szexi néhány apró szarkaláb, de a többség azért igyekszik elkerülni. Ám már az elején fontos leszögezni, hogy a ráncok az öregedés elkerülhetetlen mellékhatásai és nem egészségügyi problémák. Ezzel együtt szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné csökkenteni számukat vagy megszabadulni a ráncoktól.

Különféle módszerek széles választéka áll rendelkezésre az egyszerű házi javallatoktól kezdve a szakszerű orvosi kezelésekig. Összegyűjtöttünk jónéhány megoldást, olvasson tovább!

Házi gyógymódok a ráncok kezelésére

A ráncok a bőr öregedésének és a bőr mennyisége csökkenésének az eredménye, ami teljesen természetes folyamat. A bőr idővel vékonyabbá válik a kollagén és elasztin fehérjék alacsonyabb termelése miatt. Ez a lelassulás azt is okozza, hogy a bőr kevésbé lesz ellenálló a károsodásokkal szemben.  Van néhány megoldás, melyekkel minimalizálhatjuk a ráncok kialakulásának kockázatát vagy segíthetünk visszafordítani az öregedés jeleit.

Napi bőrápolás

A bőr rendszeres hidratálása megakadályozza a kiszáradást, csökkentve a ráncok kialakulásának esélyét. Célszerű olyan bőrápolási termékek használata, amelyek a bőrtípusunknak leginkább megfelel és ütemezve használni őket, nem egyszerre mindet. 

Túl sok termék egyidejű használata, - különösen öregedésgátló termékek esetén -  irritálhatják a bőrt, amivel épp az ellenkezőjét érjük el a kitűzött célunknak: még inkább észrevehetőbbé tehetik az öregedés jeleit. A legtöbb termék esetében néhány hét után már látható eredményeknek kellene jelentkezni. Így ha huzamosabb ideig nem hoz látható eredményt, annak használatát érdemes átgondolni.

Ráncok csökkentése alvás közben

Tanulmányok szerint bizonyos alvási pozíciók hozzájárulhatnak az arc ráncainak kialakulásához. Az alábbi javaslatokat megfogadva máris csökkenthető a ráncok kialakulásának veszélye alvás közben.

 • aludjon háton 
 • használjon speciális párnát, amely csökkenti az arc deformálódását alvás közben
 • használhat selyem párnahuzatot, bár kevés kutatás támasztja alá ennek

Mikrotűs kezelés

Korábban kizárólag szakemberek számára volt elérhető a mikrotűk alkalmazása, ám ma már bárki hozzájuthat és használhatja. A pontos használattal kapcsolatban azonban továbbra is célszerű egyeztetni bőrgyógyásszal. A szerkezet tűk segítségével apró lyukakat hoz létre a bőrben. A szervezet válaszreakcióként regenerálja a bőrsejteket. 

A mikrotűkkel otthon kezelhetők olyan bőrhibák mint a:

 • ráncok
 • hegesedés
 • pattanás
 • alopecia
 • bőr pigmentációs kérdések
 • striák
 • rosacea
 • laza bőr, például fogyás vagy zsírleszívás után

Orvosi kezelések

A legtöbb otthoni kezelés csak a finomabb ráncok kezelésében hatásos, a mélyebb ráncok hatékony megoldására orvosi kezelés szükséges. Amennyiben a házi módszerek nem hoztak megfelelő eredményt, akkor érdemes bőrgyógyászt felkeresni.

Gyógyszerek

A retinoidokat tartalmazó krémek, mint például a retinol, segíthetnek a szervezetnek több kollagén előállításában, megakadályozva ezzel a ráncok kialakulását. A bőrgyógyászok ezeket gyakran kezdeti kezelésként írják elő.

Kémiai hámlasztás

A kémiai hámlasztás számos területen használható az arctól kezdve a kezek, a nyak és a dekoltázs területein. Ezek a kezelések a bőrrétegek vegyi  eltávolításával működnek. Elég sok kísérletezést igényel és óvatosan kell bánni a rendszerességgel, mehogy túlhámlasztásba forduljon át a dolog. Bőrgyógyásszal konzultálva azonban gyorsan és nagyobb biztonsággal kiválasztható az optimális szer.

Lézeres kezelés

Az egyik leghatékonyabb és legtartósabb kezelési forma a lézeres kezelés, azon belül is a frakcionált lézeres bőrfiatalító kezelés. A frakcionált lézer készülék a legmodernebb és leghatékonyabb bőrfiatalító lézer. Az első lézerkészülékek a bőr felületét hámlasztották le a lézer technológia nyújtotta precízen beállítható mélységben. A sebgyógyulást követően megújult felületű, simább és feszesebb bőr képződött.

A frakcionált kezelés (frakciókban adagoljuk a lézersugár energiáját) kifejlesztése új távlatokat nyitott meg. A legújabb eljárás a szervezet öngyógyító mechanizmusára alapoz. A beavatkozás lényege, hogy a bőrfelszínre merőlegesen negyed milliméter vékonyságú, tűszúrásnyi lyukakat üt a lézer energiája. A kezelt felület 10–20 százaléka a lyukfelület, ami beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait. A piciny lukacskák 2–3 nap alatt nyomtalanul begyógyulnak. A beindított sebgyógyulási mechanizmus átépíti a bőr kollagén rosthálózatát, megköti a vizet, feszesebbé teszi a bőr tónusát. 

A frakcionált lézer önregenerációt indít be, ami azután hónapokig „dolgozik” a kezelt felületen, felépül az új kollagén struktúra, s egyre szebbé, fiatalabbá teszi a bőrt. Egy év múlva még szebb, mint hetekkel a kezelés után, mintegy megfordítja az idő kerekét.

Botox

A botulinum toxin terápia egy noninvazív eljárás, amely az arc izmainak ellazításával segít csökkenteni az öregedés jeleit.

A kezelést követően nincs szükség gyógyulási időre, lényegében azonnal   folytatható a napi tevékenység. A kezelést követő 3-4 napon belül pedig már az eredmények is szemmel láthatóvá válnak.

Töltőanyagok

A töltőanyagok segítik az arc, az ajkak és a kéz teltségének helyreállítását. A töltőanyagok a megsüllyedt, megereszkedett bőrt töltik fel. Azonnali eredményt produkálnak és akár egy ebédszünet ideje alatt elvégezhető a kezelés.  

Plasztikai sebészet

Vannak olyan helyzetek, amikor a korábbiakban felsorolt kezelések egyike sem hozhat jelentős változást. Ekkor lép színre a plasztikai sebész.  Arcplasztika során a bőr kisimításával és felesleges részeinek eltávolításával akár a legmélyebb ráncok is eltűntethetők, ezzel visszanyerve a fiatalos kinézetet. Az arcplasztika hatása a műtét nélküli kezelésekkel ellenben évekig tart, a vágásokat a haj vonalában és a fül mögött, mások számára észrevehetetlen helyeken ejtik. Az eljárás azonnal látható fiatalodást kínál, a végleges eredmény az azt követő 1-2 hónapban alakul ki.

Megelőzés

Mint az élet más területein is, a ráncok kialakulásának csökkentésében  nagy szerepe van a megelőzésnek. Mindenapjaink során számos intézkedéssel segíthetünk bőrünknek, ami ezt fiatalos kinézettel és bársonyos tapintással hálálja meg.

Ne cigarettázzon 

Az American Dermatology Association (AAD) szerint a dohányzás felgyorsítja a bőr öregedését. Mindemellett a szív- és érrendszerre is igen kártékony hatással van.

Kerülje a stresszt

A stressz elkerülése kulcsfontosságú a ráncok megelőzésében. Stresszes állapotban a szervezet kortizol nevű hormont szabadít fel, amely lebonthatja a bőr kollagéntartalmát.

Igyon kevesebb alkoholt

Az alkohol a szervezetben kiszáradást okoz, amely így kiszáríthatja a bőrt is és így idősebbé válhat. Az alkoholfogyasztás csökkentése - vagy teljes mellőzése - segíthet a ráncok kialakulásának megakadályozásában. 

Táplálkozzon egészségesebben

Az egészséges étrend, amely tele van antioxidánsokban gazdag ételekkel, szintén csökkentheti a ráncokat. Az antioxidánsok megvédik a bőrt a szabad gyököktől, amelyek ráncokat és bőrkárosodást okozhatnak.

Magas antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek a következők:

 • áfonya
 • cékla
 • pekándió
 • spenót
 • articsóka
 • kelkáposzta
 • étcsokoládé

Korlátozza a cukorbevitelt

Az AAD szerint a sok cukrot vagy más finomított szénhidrátot tartalmazó étrend felgyorsíthatja az öregedést. 

Mérsékelt napozás

Akár a szabadban, akár szoláriumban a bőr káros UV-sugárzásnak van kitéve. Ezek a sugarak felgyorsítják az öregedést, a ráncok kialakulását, pigmentfoltok megjelenését és akár bőrrákot is okozhatnak.

Használjon fényvédőt

Az embereknek legalább 30 SPF (sun protection factor) mértékű fényvédőt volna célszerű használniuk. Az sem mindegy, hogy kémiai vagy fizikai fényvédőt használunk, mert míg a kémiai fényvédők a bőrben felszívódva a napsugarakat vegyi úton hatástalanítják, addig a fizikai fényvédők a bőr külső felszínén maradva verik vissza a napsugarakat. A test minden olyan felületét érdemes bekenni, amelyet nem takar ruházat.

Összefoglalás

Annak ellenére, hogy a ráncosodás az öregedés teljesen természetes része, sokan meg akarnak szabadulni a ráncoktól. Vannak otthoni kezelési lehetőségek, melyek kényelmesen alkalmazhatóak, ám hatásuk korlátozott. A szakszerű orvosi kezelések speciálisan kifejlesztett technológiák alkalmazásával történik és kellően széles a választék a természetes kezelésektől kezdve a plasztikai sebészeti beavatkozásig. Minden esetben érdemes alaposan tájékozódni az alkalmazott technológiáról és a kezelésekről. Mindamellett fontos, hogy orvosi beavatkozás azoknak javasolt, akik önszántukból folyamodnak ezekhez a módszerekhez.

 

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 52 794 229
+36 52 794 259
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat