Pattanásos (aknés) bőr | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 52 794 229 | +36 52 794 259 | +36 30 622 8563

Pattanásos (aknés) bőr

A pattanásos (aknés) bőr okai és kezelése

Az aknés bőr kialakulásának számos okozója van, a pattanások megjelenése egyaránt utalhat szervi, hormonális elváltozásokra, de lelki problémák fizikai tüneteként is megjelenhetnek. Bőrgyógyászatilag a pattanásos bőr előfordulását a faggyúmirigyek kivezető nyílásának eltömítődésének tulajdoníthatjuk. Az aknék megjelenése nemcsak kamaszkorban, de felnőttek esetében is előfordulhat.

A pattanás okai
A pattanásos bőr okozói a faggyúmirigyek eltömődésén és a hormonális problémákon kívül a faggyúban található  baktériumok. Az aknés bőr köszönhető továbbá a genetikának is, az effajta bőrproblémákra való hajlam öröklődhet is. Kiváltó okok lehetnek továbbá a nem megfelelő kozmetikumok használata, a gyógyszeres kezelések és a nem megfelelő higiéniai körülmények.

A pattanás kezelése
A pattanásos bőr kezelése általában recept nélkül kapható, helyileg alkalmazandó készítmények segítségével is sikeres lehet. Ha azonban nem elég az akne helyi kezelése és a kozmetikus által végzett szakszerű arctisztítás rendszeres elvégzése, a kezelőorvos gyógyszeres terápia szükségességét állapíthatja meg. A hatóanyag kerülhet pattanás elleni krémbe, amelyek általában már vénykötelesek. Extrémebb esetben pedig a belsőleges terápia is szükségessé válhat, amikor antibiotikum, retinoid vagy hormon tartalmú tabletták kerülnek alkalmazásra. Az ilyen gyógyszerek szedése csak szigorú orvosi felügyelet mellett történhet. 

A pattanás utáni hegek eltüntetése szintén problémát jelenthet a bőrbetegségből sikeresen kigyógyult páciensek számára. Ezeken a hegeken a későbbiekben bőrgyógyász segíthet. Régi, mély hegek sikeres eltüntetéséhez már előfordulhat, hogy plasztikai sebészhez kell fordulnunk.

Aknés hegek kezelése lézerrel
A pubertáskori pattanásosság súlyosabb formái után gyakran találkozunk heges maradványtünetekkel, melyek egy életen át elkísérik az embert. Ezek a hegek a nyilvánvaló esztétikai hátrányon kívül indirekt módon hatással lehetnek a társasági, szociális életre is. Az aknés hegek klinikailag általában behúzott, besüppedt területekként, esetleg jégcsákányütésszerű lyukakként láthatóak az arcon, homlokon. Ezen hegek kezelésére lehetőség nyílik klinikánkon a Candela készülék Nd:Yag lézerének egy speciális beállításával. A kezelések során a hegek fokozatosan feltöltődnek, mélységük csökken. A megfelelő hatás eléréséhez egyéntől függgően több alkalom szükséges. A kezelés fájdalommentes, mindössze egy melegségérzéssel jár, és utána is mindössze egy enyhe bőrpír látható, mely spontán elmúlik 24 órán belül. A kezeléseket általában 4 hetente végezzük. A kezelések között és után kiemelt figyelmet szükséges fordítani a fényvédelemre.  

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 52 794 229
+36 52 794 259
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat