Hagyományos és laparoszkópos sérv sebészet | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


Hagyományos és laparoszkópos sérv sebészet

3D séta - Elite Clinic Magánklinika

 

Sérvnek nevezzük bármely zsigernek a normál anatómiai helyzetéből (üregéből) valamely veleszületett vagy szerzett nyíláson való kitüremkedését, előesését. A lágyéksérv a lágyékhajlat területén alakul ki. Itt hiányzik, vagy széttolódik a hasfal izomzata és csupán a hashártya képez ellenállást a hasűri nyomással szemben. A lágyéksérv az esetek mintegy 25%-ában kétoldali. A jelentősen megnagyobbodott lágyéksérv a herezacskóba is leterjedhet. A combsérv nőkön gyakoribb.  A lágyéksérv lehet veleszületett is.

Tünetek

Sérv keletkezésekor a sérvkapu tájékán a beteg húzó, égő, nyilalló, feszülő vagy nyomó fájdalmat jelez, majd ezzel egy időben, de gyakran csak később, egy kisebb-nagyobb elődomborodó terime is megjelenik. Ennek nagysága mozgásra, emelésre vagy a hasprés fokozódására változhat, lefekvéskor megkisebbedik, vagy eltűnik. A beteg panasza és a sérv nagysága nem mindig fedik egymást: sokszor nagy sérvek sem okoznak jelentős panaszt, máskor kicsiny sérv is jelentős fájdalommal járhat.

A sérvkizáródást heves hasfali és hasi fájdalom, görcsök, bélelzáródás, akut hasi katasztrófa képe kísérheti. Ha időben nem történik műtét, a kizáródott sérvtartalom elhalhat, életveszélyes állapot alakul ki.

Tervezett beavatkozás megnevezése

A műtét speciális előkészítést nem igényel. Ha a műtéti területen gyulladásos bőrjelenségek vagy gombás fertőzés észlelhető, akkor azok megfelelő kezelése után végezzük el a beavatkozást. A műtét előtt – különösen kétoldali sérv esetén – húgyhólyag katéter behelyezése válhat szükségessé.

Valamennyi hasfali és lágyéktáji sérvben a rekonstrukció kétféleképpen történhet:

  1. a sérvkapu öltésekkel történő zárásával, vagy
  2. a hiány pótlásával. A pótlás feszülésmentes technikát jelent, szemben a többé-kevésbé feszülő varratokkal végzett műtétekkel. Alapvető szabály a sérvsebészetben a feszülő varratok kerülése, mert utánuk gyakori a sérvkiújulás (30 %). Ezért varrattal csak a kisebb, és így relatíve feszülésmentesen zárható sérvek rekonstruálhatók. 
  3. A lágyéksérv műtéti megoldásának legkorszerűbb módszere napjainkban a hálóbeültetés. A háló feladata az, hogy a hasfalat erősítő, hajlékony hegszövet képződését indítsa el. Mindezek miatt törekedni kell 18 éves kor felett a hálós sérvműtét végzésére. Gyulladt, vagy kizáródott sérvek esetén azonban ettől el kell tekinteni. 
  4. Lágyéksérv miatt bizonyos esetekben a hasfal rekonstruálható laparoszkópos úton is. Ebben az esetben 6 - 12 mm átmérőjű munkacsatornákon keresztült optikát és műszereket vezetünk a hasüregbe. A sérvkapu és környékének megfelelő kipreparálása után méretre szabott hálót rögzítünk a hasfalra, melyet hashártyával fedünk. Így a hasüregben idegen anyag nem marad. Ez a műtét a nyitott hálóbeültetés laparoszkópos utánzata. Az eljárás ésszerű alapokon nyugszik: egyesíti magában a hálóbeültetés igen kedvező hosszú távú eredményeit a minimálisan invazív technika előnyeivel.

Általánosságban mondható, hogy lágyéktáji sérvekben a műtéti típus megválasztása (hagyományos, vagy feszülésmentes, és azon belül melyik eljárás) a sebész feladata, aki saját tapasztalata, gyakorlata, a beteg ismerete és a technikai feltételek ismeretében hozza meg döntését.

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 30 955 1798
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat