Kardiológia magánrendelés és menedzserszűrés | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


Kardiológia magánrendelés és menedzserszűrés

3D séta - Elite Clinic Magánklinika

 

Az Elite Clinic Magánklinikán elérhető kardiológiai szakrendelés fejlett, minden igényt kielégítő felszerelésekkel rendelkező műszerparkjával teljeskörű kardiológiai kivizsgálásra ad lehetőséget. Ennek köszönhetően klinikánkon Dr. Fülöp Tibor kardiológus-diabetológus debreceni klinikánkon minden szükséges non-invazív kardiológiai vizsgálatot elvégez a komplex kivizsgálások során.

A kardiológiai területen kiemelt fontossággal bír az időtényező. Ennek oka az, hogy ezen a területen nagyon gyorsan történnek az események a szervezetünkben. Ha valaki mellkasi fájdalmat tapasztal vagy szívritmuszavara van, az állapota a megfelelő kezelés hiányában néhány hét-hónap alatt sokat romolhat. Az állami ellátásban sajnos gyakran tapasztalhatjuk, hogy nagyon hosszú várakozási idő telik el, mire a betegek szakemberhez jutnak. Ez jelentősen rontja a szívbetegségek gyógyíthatóságának vagy akár a túlélésnek az esélyeit. Klinikánkon a kardiológiai magánrendelés a betegutak lerövidítésének céljából jött létre, ugyanis a kardiológia területén akár néhány nap is sorsdöntő jelentőséggel bírhat a betegek gyógyulásának, túlélésének kérdésében. 

Vegyük komolyan a szívritmuszavart!

Amennyiben a páciens szívritmuszavar panaszával érkezik, a vizsgálatok során megvizsgáljuk, hogy milyen jellegű ritmuszavarral állunk szemben. Ezt egy nyugalmi EKG vizsgálattal kezdjük. Ha a nyugalmi EKG-n nem tapasztalunk eltérést, akkor terheléses EKG vizsgálatot végzünk, vagy 24 órás EKG monitort helyezünk fel. Így Biztosítható, hogy sikerüljön rögzítenünk, milyen típusú ritmuszavarral állunk szemben.

Mi a különbség a nyugalmi, a terheléses és a 24 órás EKG között?

  • Nyugalmi EKG: Az electrocardiographia (EKG) az egyik legegyszerűbbek kivitelezhető, ugyanakkor nagy információ tartalommal bíró szívvizsgálat, amely pontosan ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a kardiológiai vizsgálatok legalapvetőbb, nélkülözhetetlen része. A vizsgálat során a szív által a szívizmok összehúzódása során kibocsátott elektromos jeleket vizsgálják a test különböző pontjaira elhelyezett elektródák segítségével.
    Az EKG-s kivizsgálás nem terheli a szervezetet, semmilyen fájdalommal nem jár. Segítségével megmérik a szívverések gyakoriságát, azok szabályosságát, tanulmányozzák a szívkamrák falának nagyságát, felderítik az esetleges szívritmus zavarokat, ingerület elvezetési zavarokat, a szívizom- és koszorúér betegségeket és további rendellenességeket. Az észlelt panaszoktól függően további kardiológiai vizsgálatok válhatnak szükségessé a probléma pontos felderítésének érdekében.

  • Terheléses EKG:Vannak olyan kardiológiai problémák, amelyeknek EKG-n kimutatható jelei csak fizikai terhelés hatására jelentkeznek, amikor a szervezetnek több oxigénre van szüksége. Ilyenkor terheléses electrocardiographiát alkalmaznak, melynek során a pácienst kerékpár/futógép segítségével terhelnek. A terhelést lassan, fokozatosan emelik, miközben az EKG során használatos elektródákat vérnyomásméréssel együttesen alkalmaznak a változások figyelésére. Az intenzitás emelését az orvos által előre meghatározott pulzusszám eléréséig, szigorú felügyelet mellett folytatják, a megfigyelés a páciens normális pulzusszámának újbóli eléréséig történik.
    A terheléses EKG segít meghatározni a páciens fizikai terhelhetőségét, ellenőrizni a gyógyszeres kezelés hatékonyságát illetve a további kezelések szükségességét, valamint elősegíti a koszorúér betegségek diagnosztizálását.

  • 24 órás EKG: Előfordulhatnak olyan zavarok, amelyek csak esetenként megfigyelhetők. Ilyenkor a véletlenszerűen elvégzett EKG vizsgálatok csak ritkán alkalmasak a rendellenesség kimutatására, így szükségessé válhat az úgynevezett holter vagy 24 órás EKG vizsgálat, melynek során egy hordozható készülék kerül felhelyezésre a páciens testére. A készülék egy egész napon át folyamatosan monitorozza a szív elektromos tevékenységét, miközben a páciens folyamatos napi tevékenységeit végzi, így lehetőség nyílik a rendellenességek hatékonyabb feltárására. 

 

Az EKG vizsgálat(ok) mellett képalkotó vizsgálatot: echocardiographia vizsgálatot is alkalmazunk. Az echocardiographia vagy szívultrahang lehetőséget nyújt arra, hogy részletes anatómiai feltárást végezzünk a szív felépítéséről, működéséről. Segítségével kivitelezhető a szív és a nagyerek anatómiájának vizsgálata, gyulladásos problémák és daganatos megbetegedések kimutatása, az izomműködés megfigyelése, a véráramlási paraméterek meghatározása. Alkalmas billentyűbetegségek kimutatására, szívburok folyadék vizsgálatára, szívkamrák működésének, infarktus utáni hegesedések, szövetszaporulat, sövényhiány feltárására. A vizsgálat fájdalommentes és nincs negatív hatással a szervezetre.

Az echocardiographiával meg tudjuk állapítani, hogy milyen a szív diasztolés funkciója, azaz hogyan pumpál a szív, hogyan ernyed el, tehát a segítségével képet kapunk arról, hogy a vizsgálatra érkező páciensnek van-e elégtelenségre utaló strukturális szívbetegsége. Ezáltal fényt derítünk arra, hogy a ritmuszavarok hátterében strukturális szívbetegség áll-e. Negatív EKG esetén tehát a szívultrahang segítségével derítjük fel a további esetleges elváltozásokat.

Kardiológiai vizsgálat Debrecen

Tapasztalhatunk olyan Q-hullámot az EKG-n, ami esetleg az infarktus megjelenésére utal. Ilyenkor differenciáljuk, hogy ehhez az Q-hullámhoz társul-e szegmentális falmozgászavar, heg a bal kamra falán - tehát lezajlott-e már olyan miokardiális infarktus, amiből kiindulhat a ritmuszavar. Meg tudjuk állapítani a bal pitvar tágasságát, ami igen erősen összefügg a leggyakoribb ritmuszavar: a pitvarfibrilláció kialakulásával.

A szívpitvarok méretét is vizsgáljuk. Minél tágabb a bal pitvar, annál inkább hajlamos a páciens a pitvarfibrállációra. Amennyiben valaki erős szívdobogás érzés panaszával érkezik és a vizsgálatokkal megállapítjuk, hogy tág a bal szívpitvara, akkor nagy valószínűséggel ezek a problémák pitvarfibrillációra utalnak. Ilyenkor szintén a 24 órás EKG vizsgálatra hagyatkozunk, amivel megfigyeljük a szívműködést és azonosítjuk a ritmuszavart. Ha az azonosítás megtörtént, gyógyszeres kezeléssel a legtöbb esetben sikeresen meggátolhatjuk a pitvarfibrilláció kialakulását és a legnagyobb veszélyt jelentő vérrögképződést. Ekkor véralvadásgátló gyógyszer segítségével elébe mehetünk az agyi és végtagi embolizáció, a perifériás embolizáció vagy ismertebb nevén stroke kialakulásának is Ezzel a lépéssel egy egész életre kiható egészségkárosodást tudunk megelőzni. Itt nagyon fontos az időfaktor. Ha valaki pitvarfibrillációval küzd és csak hónapok múltán kerül kardiológushoz, akkor fennáll a valószínűsége annak, hogy ez idő alatt már több storke is lezajlik nála.

A mellkasi fájdalom komoly problémák jele lehet

A mellkasi fájdalom nem egy ritka jelenség, gyakorlatilag minden második embernek fájhat a mellkasa. Ennek hátterében számos dolog állhat. Lehet, hogy csak légkondicionáló miatt fázott meg a páciens, de az lehet, hogy valójában a mellhártyája fáj. Okozhatja a mellkasi fájdalmat gerincprobléma, rossz testhelyzetben ülés vagy alvás. Állhat azonban a mellkasi fájdalom hátterében komoly koszorúér betegség is. Egy kardiológiai szakrendelés keretein belül felderítjük a betegnél található rizikófaktorokat. Akinél 3-4 rizikófaktorra is fényt derítünk (pl. magas koleszterinszint, magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, hasi elhízás, időskor, családi anamnézisben előforduló hirtelen szívhalál vagy szívizom infarktus) nagyon komolyan kell venni a mellkasi fájdalmakat és azok részletes kivizsgálást igényelnek. Ilyenkor szintén fontos a nyugalmi és terheléses EKG, a szívultrahang elvégzése. Fel kell deríteni azt is, hogy ennek a fájdalomnak a hátterében áll-e iszkémiás szívbetegség.

Diabetológiai szakvizsgálat

A túlzott szomjúság- vagy éhségérzet, megnövekedett mennyiségű vizeletürítés, gyakran előforduló húgyúti fertőzések, hirtelen, látszólag oknélküli fogyás, bőrön kialakuló bektériumos fertőzések, viszketés mind cukorbetegségre utaló tünetek. Ezeket tapasztalva érdemes részt venni egy diabetológiai szakvizsgálaton, melynek során először a szakorvos tanulmányozza a páciens előzetes, illetve meglévő betegségeit és feltárja az esetleges örökletes betegségeket, ugyanis a cukorbetegségre való hajlamot a genetika és az életmód egyaránt befolyásolják. Ezután megtörténik a fizikális vizsgálat és a laborvizsgálatok. A kiértékelés után sor kerül a páciens fennálló egészségügyi problémáinak megfelelő és a rizikókat megelőző életmód tanácsadásra, amelyben szakemberünk meghatározza a betartandó diéta irányelveit. Amennyiben már kialakult a cukorbetegség vagy megjelenésére nagy kockázat mutatkozik, a későbbiekben fontos a rendszeres kontrollvizsgálatokon történő megjelenés is.

Fontos a kapcsolat a diabetológia és a kardiológia között.

A 2-es típusú cukorbetegség (amelybe a cukorbetegek legalább 95 százaléka tartozik) kardiológiai megbetegedésnek számít. Ennek oka, hogy a 2-es típusú diabétesz akár 5-10-15 évig is fennállhat egy betegnél anélkül, hogy azt észrevenné, hogy arról szakorvosi diagnózis szülessen. Ezekben az esetekben a cukorbetegség első észlelt jele a szívinfarktus, stroke vagy a hirtelen szívhalál. Ezért ha az éhgyomri vércukor eléri a 6-os értéket, nagyon fontos további vizsgálatokat kezdenünk. Ilyenkor meg kell néznünk a hemoglobin A1c-t (HgbA1c) és az étkezés utáni vércukrot, cukorterhelést kell végezni. Ezután az eredmények alapján megkezdődik a cukorbetegség kezelése. Az a tapasztalat, hogy az infarktus vagy stroke bekövetkezte után kezdődő cukorbeteg kezelés már csak szekunder prevencióra, azaz újabb infarktus és stroke kialakulásának megelőzésére alkalmas, de a túlélést nem tudja olyan mértékben befolyásolni, mint ha időben felfedezzük és kezelni kezdjük a cukorbetegséget.

Ha valaki cukorbeteg, akkor megvizsgáljuk, hogy nincs-e már kialakult cerebrovaszkuláris betegsége: kardiális vagy agyi eltérés, carotis szűkület (nyaki verőérszűkület). Vizsgálni kell, hogy korábban lezajlott-e silent azaz nem észlelt stroke vagy infarktus a páciensnél, nincs-e silent iszkémiája vagy anginája (mellkasi fájdalma). Régóta fennálló cukorbetegség esetén ugyanis gyakran előfordulhat, hogy a páciensek a keringési zavarok miatt nem érzik a betegségre utaló fájdalmat. Éppen ezért érdemes a diabétesszel élő emberek esetében időről-időre elvégezni egy átfogó kardiológiai vizsgálatot. Fontos a nagyér rendszer türkét megmutató Carotis Doppler vizsgálatot is elvégezni, amellyel könnyen megállapíthatók a plakkok, a szűkületek illetve az intima-media (az artéria falának a 3 rétege közül az intima-nak és a media-nak a megvastagodása, ami felgyorsult érelmeszesedésre utalhat).

Ezek mind non-invazív vizsgálatok, teljesen fájdalommentesek és rendkívül sok információval szolgálnak a kivizsgálásra érkező páciensekkel kapcsolatban.

Kardiológia magánrendelés Debrecen

Az infarktuson átesett betegeknek csak egyharmad része bír intakt szénhidrát-anyagcserével, kétharmad részük már ismert vagy még fel nem derített de már létező cukorbetegségről van szó. Napjaink új, cukorbetegek számára kifejlesztett tablettás vagy injekciós (nem inzulin) készítményeinek és a korszerűsített inzulin segítségével már kivédhetők a hipoglikémiás rohamok illetve a rohamoktól való félelem miatt kialakult kényszerevés és az annak következtében jelentkező súlyos elhízás. Ezeknek a megelőzése azért fontos, mert így egy nagy szív-érrendszeri rizikófaktort tudunk kiiktatni.

A hipoglikémia nem csak kellemetlen érzést okoz, de rosszindulatú kamrai  ritmuszavarokhoz, hirtelen szívhalálhoz is vezethet akár már egészen fiatal korban is (pl. dead in bed azaz halál az ágyban jelenség, ami a hipoglikémia következtében, előjel nélkül bekövetkezett, hirtelen halált jelenti, melynek oka az, hogy a cukorbetegnél nem derítették fel a kardiológiai rizikókat). Ezért fontos, hogy cukorbetegként tartsuk szem előtt a kardiológiai kivizsgálások fontosságát is. Az Elite Clinic Magánklinikán ezért a kivizsgálások során nem csak a HgbA1c-t és a vércukor érték milyenségét vizsgáljuk, hanem kardiológiai szempontból harmonizáljuk a cukorbeteg terápiát és korszerű, kevésbé hipoglikemizáló, testsúly-semleges gyógyszereket alkalmazunk a terápia során. Ezáltal minimalizálhatjuk a szív-érrendszeri szövődmények és a halálozás valószínűségét.

Magas vérnyomás

A vérnyomás a szív működési tevékenysége által az erek falára helyezett nyomás. Ez a nyomás elengedhetetlen a keringésünk fenntartása érdekében. Viszont nem mindegy, hogy milyen mértékben nehezedik érfalainkra. Abban az esetben, ha túl nagy, igen káros hatást gyakorol érrendszerünkre – ezzel súlyos szív és érrendszeri betegségek okozójává válva. Ekkor hipertóniáról (magas vérnyomásról) beszélhetünk. Az, hogy a legtöbb esetben semmi sem utal arra, hogy bármilyen probléma lenne az egészségünkkel. Esetenként észlelhetünk olyan jeleket, amelyek a magas vérnyomás tünetei lehetnek. Ilyenek a fejfájás vagy a szédülés. Ennek ellenére a legtöbb esetben sajnos csak olyankor fordulunk szakemberhez, amikor a tünetek már felerősödtek és akár visszafordíthatatlan károkat is okoztak.

Ennek megelőzésére végzünk 24 órás vérnyomás monitorozást. A 24 órás vérnyomásmérés (ABPM) során egy hordozható készüléket rögzítünk a páciens testére, amely 24 órán keresztül, a napi rutin folytatása közben bizonyos időközönként méri és rögzíti a vérnyomást. A vizsgálat a magas vérnyomás okainak meghatározásában, vérnyomás napi ingadozásainak megfigyelésében vagy a már folyamatban lévő kezelés felülvizsgálásában, sikerességének ellenőrzésében nyújt segítséget a kezelőorvos számára. Segít kiszűrni az ún. „fehér köpeny szindrómát”, azaz azt az esetet, amikor a páciensnek a kórházi körülmények okozta stresszhelyzetből következően szökik a normálisál magasabbra az egyébként normális keretek között mozgó vérnyomása. A készülék viselése során szükség lehet eseménynapló vezetésére, amelyben a páciens feljegyzi az esetleges stresszhelyzeteket, fizikai megterhelést és egyéb, a vérnyomást befolyásoló tényezőket.

Menedzserszűrés

A fokozott stressz és az ülőmunka végzéséből fakadó mozgásszegény életmód megnövelik a tipikusan irodai dolgozókra veszélyes betegségek kialakulásának kockázatát, melyek kezdeti stádiumukban akár tünetmentesek is lehetnek, így nehézkessé válik időben történő kezelésük. Az ilyen életvitelt folytató páciensek esetében fontosak a folyamatos kontrollvizsgálatok, hiszen a szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések legjobb orvoslása a megelőzés, valamint a kezelések minél hamarabbi elkezdése.

A menedzserszűrésről bővebben >>>

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 30 955 1798
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat