Csípőprotézis műtét | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


Csípőprotézis műtét

Gyorsmenü: Az egészséges csípőízület működése | A csípőfájdalom okai | A csípőprotézis műtét (TEP) Csípőprotézis műtét után

Ha a gyógyszerek, az életmód változtatások és a segédeszközök használata nem csökkentik megfelelően a panaszait és nem lehet ezekkel a módszerekkel megfelelő életminőséget elérni, akkor érdemes megfontolni a csípőprotézis műtétet. A csípőprotézis műtét biztonságos és hatékony eljárás, amely enyhítheti fájdalmait, fokozhatja a mozgást, és elősegítheti a normális, mindennapi tevékenységek végzését és élvezetét. A csípőprotézis műtét az egyik legsikeresebb műtét az egész orvostudományban. Az 1960-as évek eleje óta az ízületprotézis műtéti technikáinak és technológiájának fejlesztése jelentősen megnövelte a csípőprotézisek hatékonyságát.

Anatómia

A csípőízület az emberi test egyik legnagyobb ízülete. Szabad ízületnek nevezzük, amelyben az ízületi fej (combfej) az ízületi vápában (acetabulum) minden ízányban szabadon elmozdulhat. A mindennapokban a gépészetben ismert gömbcsukló áll hozzá a legközelebb. A combfej és az acetabulum csontfelületeit ízületi porcok borítják, egy sima szövet, amely befedi a csontok végét és lehetővé teszi számukra a könnyű és fájdalmatlan mozgást. A csípőízületet erős tok veszi körbe, ebbe szalagok sugároznak be, ezek is segítik helyén tartani az ízületet. A tokot szinoviális membránnak nevezett vékony hártya burkolja. Egészséges csípőnél ez a membrán kis mennyiségű folyadékot képez, amely keni a porcot és szinte minden súrlódást kiküszöböl a csípő mozgása során.

Egészséges és kopott csípőízület közti különbség

A csípőfájdalom leggyakoribb okai

Az idült (krónikus) csípőfájdalom leggyakoribb oka az ízületi kopása és az ezzel összefüggő gyulladás. Az artózis (ízületi kopás) lehet egyértelmű kiváltó ok nélküli, de a reumás ízületi gyulladás, ízületbe hatoló törések vagy combnyaktörés utáni is kialakulhat.

 • Elsődleges artózis
  Ez az életkorral összefüggő "kopás". Általában 50 éves vagy annál idősebb embereknél fordul elő, és gyakran olyan egyéneknél, akiknek családi kórtörténetében is szerepel. A csípő csontjait befedő porc elkopik. A csontok ezután egymáshoz dörzsölődve csípőfájdalmat és merevséget okoznak. Az artózis a csípő gyermekkori fejlődésének szabálytalanságai is okozhatják vagy felgyorsíthatják.
 • Rheumatoid arthritis
  Ez egy autoimmun betegség, amelyben a szinoviális membrán gyullad és megvastagszik. Ez a krónikus gyulladás károsíthatja a porcokat, fájdalomhoz és merevséghez vezethet. A rheumatoid arthritis a leggyakoribb típusú rendellenességcsoport, amelyet "gyulladásos ízületi gyulladásnak" neveznek.
 • Posztraumás artózis
  Ez csípő sérülést vagy törést követhet. A porc károsodhat, és idővel csípőfájdalomhoz és -merevséghez vezethet.
 • Combfej elhalás
  Ez bekövetkezhet közvertlenül ismert kiváltó ok nélkül, de kialakulhat a csípő sérülése, például ficam vagy törés után is. A combfej keringésének zavara miatt a csont elhalhat, ezt osteonecrosisnak nevezzük, néha "avaszkuláris nekrózisnak.  A keringés hiánya miatt a csont élő sejtjei elhalnak és az élettelen gerendázat egy idő múlva összeroskad, ami nagy fájdalommal jár.
 • Gyermekkori csípőbetegség
  Annak ellenére, hogy manapság a gyermekkori csípőbetegségeket jellemzően sikeresen kezelik, az élet későbbi szakaszaiban mégis kialakulhat artrózis.

A csípőprotézis műtét általános bemutatása

A totál csípőprotézis beültetés során (amelyet TEP műtétnek is neveznek) a sérült csontot és porcot eltávolítjuk és „műízülettel” (protézis komponensekkel) helyettesítjük. Az érintett combfejet eltávolítjuk, és egy fémszárral helyettesítjük, amelyet a combcsont velőüregében rögzítünk. A femorális szár lehet cementes vagy cement nélküli technikával rögzített. Fém vagy kerámia fej kerül a szár felső részére. Ez a protézisfej helyettesíti a sérült combfejet, amelyet eltávolítottunk.

Az medencecsontból (acetabulum) a beteg porcfelületet és csontot eltávolítjuk, és fém (titán) csészével (vápával) helyettesítjük. Az vápa helyben tartásához néha csavarokat vagy cementet is használhatunk. Műanyag, kerámia vagy fém betétet helyezünk a fém vápába ami megteremti  sima csúszó felületet amiben a protézisfej mozogni tud. Mivel ez a szerkezet kopó-mozgó alkatrészeket tartalmaz, alapvető az, hogy minél jobb minőségű és minél tartósabb anyagokból készüljenek ezek a komponensek.

Az Elite Clinic Magánklinikán csak a legkorszerűbb – ugyanakkor már bizonyított - implantátumokat használjuk a csípőprotézis beültetése során, az alapvető választásunk a cement nélküli technika kerámia-polietilén kopópárral, amit a műtét közben is tudunk változtatni ha a körülmények ezt diktálják.

Mikor kell a csípő protézis beültetésére gondolni?

A csípőprotézis szerkezeti felépítése

A csípőprotézis beültetése nem életmentő műtét.  A döntést mindig Önnek kell meghoznia. A helyes döntés meghozatalában minden segítséget megkap tőlünk. Csípőprotézis beültetést általában olyan esetben érdemes végezni, ha

 • a csípőfájdalom korlátozza a mindennapi életvitelt, például a járást vagy a hajlítást
 • a csípőfájdalom pihenés közben is folytatódik, akár nappal, akár éjszaka
 • a fájdalmat nem tudjuk sem fájdalomcsillapó, sem gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, sem pedig fizikoterápiával vagy segédeszközök használatával megfelelően csillapítani.

Műtét előtti kivizsgálás

Az ortopédiai betegvizsgálat több részből áll.

 • Kórtörténet: Az ortopéd sebész információkat gyűjt általános egészségi állapotáról, és kérdéseket tesz fel a csípőfájdalma mértékéről és arról, hogy ez milyen hatással van a mindennapi tevékenységek elvégzésére.
 • Fizikális vizsgálat: Ez fel fogja mérni a csípő mozgásterjedelmét, erejét és tengelyállását is.
 • Röntgen: Ezek a képek segítenek meghatározni a csípő károsodásának vagy deformitásának mértékét.
 • Egyéb vizsgálatok: Esetenként más vizsgálatokra, például mágneses rezonancia képalkotásra (MRI) is szükség lehet a csípőízületet alkotó csontok és lágyrészek állapotának meghatározásához.

Ortopéd sebészeink

Dr. Rybaltovszki Henrik

Közel 15 éve foglalkozik mozgásszervi betegségek gyógyításával. Fő érdeklődési területe az ortopédia és traumatológia körében a térdízület sérülései, azok artroszkópos sebészeti kezelése.

Leggyakrabban a térd- és csípőízületi sérüléseket, elváltozásokat gyógyítja. Foglalkozik a mozgásszervi betegségek saját vér ( PRP) módszerrel történő kezelésével is.

Dr. Karácsonyi Zoltán

20 éve foglalkozik mozgásszervi betegségek gyógyításával. Fő érdeklődési területe a csípő- és térdprotézis beültetés, a sportsérülések ellátása, különösképpen a keresztszalag-pótlás és a térdsérülések arthroszkópos ellátása.

 

Döntéshozatal

A helyes döntés meghozásához ismernie kell a kockázatokat is. Az ortopéd sebész mindig részletesen elmagyarázza a csípőprotézis beültetés lehetséges kockázatait és szövődményeit, beleértve azokat, amelyek magához a műtéthez kapcsolódnak, és azokat is, amelyek idővel a műtét után jelentkezhetnek. Soha ne habozzon feltenni pontosító kérdéseket, ha valamit nem ért. Minél többet tud, annál jobban tudja kezelni azokat a változásokat, amelyeket a műtét okoz az életében. Fontos tényező annak megértése is, hogy az eljárás mire képes és mire nem.

Csípőprotézis műtét utáni életvitel

A legtöbb csípőprotézis műtéten áteső embernél drámai mértékben csökkenti a csípőfájdalmat, és jelentősen javítja képességét a mindennapi élet közös tevékenységeinek végrehajtására. Normál használat és aktivitás esetén minden csípőprotézis feje és foglalata közötti anyag (a betét) kopni kezd. A túlzott aktivitás vagy a túlsúly felgyorsíthatja ezt a normális kopást, és a csípőprotézis kilazulását és fájdalmassá válását okozhatja. Ezért általában nem tanácsoljuk a túlzott aktivitást úgy mint futás, kocogás, ugrás vagy más nagy energiájú (ún. hight impact) sporttevékenység.

A csípőprotézis beültetés után szabadon lehet gyalogolni, úszni (gyorúszás lábtempóval), vezetni, túrázni, kerékpározni, táncolni és egyéb alacsony energiájú (ún. low impact) sportokat végezni. Megfelelő életmód módosítással a csípőprotézisek hosszú évekig fognak szolgálni.

Írta: Dr. Rybaltovszki Henrik

 

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 30 955 1798
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat