Keresztszalag rekonstrukció artroszkópos műtéti eljárással | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


Keresztszalag rekonstrukció artroszkópos műtéti eljárással

Az elülső keresztszalag (ligamentum cruciatum anterius-LCA) rekonstrukció során a szakadt LCA pótlása történik egy általában a térd mellől kivett izom inából készített oltvánnyal (graft). Az LCA sérülések leggyakrabban olyan sportok során fordulnak elő, amelyek hirtelen megállásokkal és irányváltásokkal járnak - ilyenek például a labdarúgás, kosárlabda, a kézilabda vagy a síelés. Ez a műtét egy artroszkópos beavatkozás, amelyet a térdízület körüli kis metszéseken át hajtunk végre.

Mi a műtét célja?

A szalagok erős kötegek, amelyek összekapcsolják az egyik csontot a másikkal. Az LCA - a térd közepén keresztező két szalag egyike - összeköti a combcsontot a sípcsonttal segít stabilizálni a térdízületét és részt vesz a mozgás pontos megvezetésében.  A legtöbb LCA-sérülés olyan sport- és fitnesz tevékenységek során történik, amikor előforduhatl:

  • Hirtelen lassulás és irányváltás
  • Forduló láb letapadása
  • Rossz talajfogás egy ugrás után
  • Közvetlen ütés a térdízületre

A fizikoterápiás kezelés sikeresen kezelheti az LCA-sérüléseket azoknál az egyéneknél, akik viszonylag inaktívak, mérsékelt testmozgást és szabadidős tevékenységet folytatnak, vagy olyan sportokat végeznek, amelyek kevésbé terhelik a térdeket.

Az LCA rekonstrukciója általában ajánlott, ha:

  • Sportolók esetén ha folytatni akarja a sportot, különösen, ha a sport ugrást, hirtelen irányváltást vagy elfordulást igényel
  • A sérülés miatt a térd mindennapos tevékenység során elakad vagy egyéb módon panaszt okoz
  • Fiatal életkor (bár más tényezők, például az aktivitás szintje és a térd instabilitása fontosabbak, mint az életkor)

Keresztszalag műtét kockázatai

Az LCA rekonstrukció egy műtéti eljárás és mint minden műtét esetében, a műtéti helyen történő vérzés és fertőzés potenciális kockázatot jelent. Az LCA rekonstrukciójához kapcsolódó egyéb kockázatok a következők:

  • Térdfájdalom vagy -merevség
  • A graft nem megfelelő gyógyulása
  • A graft ismételt sérülése a sportba való visszatérés után

Hogyan készülhet fel a műtétre?

A műtét előtti fizikoterápia célja a fájdalom és a duzzanat csökkentése, a térd teljes mozgásterének helyreállítása és az izmok megerősítése. Saját gyakorlatunkban nem végzünk keresztszalag pótlást olyan esetben, ha nem teljes a térdízület mozgástartománya.

Mi történik a műtét során?

A keresztszalag műtétet általában altatásban végezzük, de van lehetőség regionális (gerinci) érzéstelenítésre is. Javasoljuk, hogy fogadja meg az aneszteziológusa tanácsát. A sebész eltávolítja a sérült szalagját, majd azt egy grafttal pótolja. A sebész furatokat készít a combcsontjába és a sípcsontjába, hogy pontosan elhelyezze az oltványt, amelyet csavarokkal vagy más rögzítőeszközökkel a csontjaihoz rögzítenek. A graft olyan vázként szolgál, amelyen új szalagszövet nőhet.

A műtét utáni tudnivalók

Miután felébredt az altatásból, egy őrzőszobában helyezzük el. Az LCA rekonstrukció után általában másnap engedjük haza betegeinket. A rehabilitációs protokollunkat a műtét előtt megismeri, a rehabiltációját gyógytornászunk fogja irányítani. Általában a műtét után két hétig mankót kell használni. A sebésze konkrét utasításokat fog adni a műtét utáni duzzanat és fájdalom kezelésére. Általánosságban fontos, hogy a lehető legtöbbet pihenjen és a térdét jegelje-hűtse a műtét utáni napokban.

Eredmények

A sikeres LCA rekonstrukció a műtét utáni rehabilitációval párosítva általában helyreállíthatja a térd stabilitását és működését. A műtétet követő első hetekben arra kell törekednie, hogy visszanyerje az ellentétes térdével megegyező mozgástartományt. A gyógyulás általában körülbelül kilenc hónapot vesz igénybe. Nyolc vagy 12 hónap vagy több is eltelhet, mire a sportolók visszatérhetnek, a sportágra jellemző alapozó edzéseket a műtét után hat hónappal lehet elkezdeni.

 

Dr. Rybaltovszki Henrik

Közel 15 éve foglalkozik mozgásszervi betegségek gyógyításával. Fő érdeklődési területe az ortopédia és traumatológia körében a térdízület sérülései, azok artroszkópos sebészeti kezelése.

Leggyakrabban a térd- és csípőízületi sérüléseket, elváltozásokat gyógyítja. Foglalkozik a mozgásszervi betegségek saját vér ( PRP) módszerrel történő kezelésével is.

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 30 955 1798
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat