Térdprotézis műtét | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


Térdprotézis műtét

Mi a térdprotézis műtét?

A térdprotézis műtét során eltávolítjuk a térdízület sérült vagy megbetegedett részeit, és fém vagy műanyag alkatrészekkel helyettesítjük azokat. Ez egy biztonságos, hatékony eljárás, az életminőség  javító műtét. 

Miben tér el a részleges térdprotézis a teljes térdprotézistól?

A legtöbb műtét során a teljes térdízületek helyettesítjük műízülettel, ez a totál térdprotézis beültetésnek nevezett műveletet. Amennyiben csak egy része károsodott a térdnek és egyéb feltételek is adottak lehetséges csak azt az egy részt –kompartmentet- helyettesíteni. A megértéshez tudnunk kell, hogy a térdízületben három kompartmentet különböztetünk meg:

 • Belső(mediális)
 • Külső (laterális)
 • A térdkalács alatt/elülső (patellofemoralis)

Úgy nevezett unikompartmentális protézisekkel helyettesíthetünk csak egy megbetegedett részt is, ha a többi egészséges. A teljes térdprotézis mind a három részt pótolja. Általában csak egy kompartmentet érintő tünetekkel rendelkező fiatalabb felnőttek részesülhetnek unikompartmentális pótlásban.

Kinek javasolható térdprotézis műtét?

A térdprotézis beültetése nem életmentő műtét.  A döntést mindig Önnek kell meghoznia. A helyes döntés meghozatalában minden segítséget megkap tőlünk. Mindenféle nagyízületi pótlás elsődleges javallata a mindennapi életet, életminőséget tönkretevő fájdalom, amit más módon nem lehet csillapítani és visszavezethető  az ízületi károsodására.

Fontolja meg térdprotézis műtétet, ha:

 • Ha az ízület gyulladása vagy egy térdsérülés súlyosan károsította az ízület teherviselő felületeit.
 • A fájdalom és a merevség problémákat okoz mindennapi tevékenységek során, például a lépcsőn felfelé vagy lefelé járás, vagy az autóba való be- és leszállás.
 • A duzzanat és a gyulladás nem múlik el a pihenéssel és a gyógyszeres kezeléssel. A térd deformálódott, például duzzadtnak vagy nem megfelelően formáltnak tűnik.

Mi a térdprotézis beültetés alternatívája?

 • Gyógyszeres fájdalomcsillapítás, non-szteroid és szteroid gyulladáscsökkentők.
 • Gyógytorna vagy fizikoterápia az izom körüli izmok megerősítésére.
 • Járási segédeszközök vagy támaszok és megfelelő térdrögzítők hesználata.

Előfordulhat, hogy térdízületi artroszkópiával is lehet olyan mértékben csillapítani a tüneteket, mely  a fentiekkel kiegészítve megfelelő életminőséget biztosít..

Mennyire gyakori műtét a térdprotézis beültetés?

A műtét nagyon gyakori. Az első műtéteket az 1960-as években végezték és a műtéti technika valamint az implantátumok minősége azóta is folyamatosan fejlődik. A műtétet leggyakrabban idősebb felnőtteknél végezzük, akiknek térde az évet során elkopott. Mindazonáltal egyre népszerűbb az olyan középkorú emberek között is, akik így szeretnék megőrizni fizikai aktivitásukat.

Az Elite Clinic Magánklinikán csak a legjobb minőségű implantátunokat használjuk, az általunk leggyakrabban választott implantátum a Johnson&Jonhson  Attune térdprotézis rendszer, mely a széles méretválasztéka okán a legpontosabban illeszthető az adott műtéti szituációhoz. Van lehetőségünk arra is, hogy igény szerint egyénileg gyártassunk vágósablonokat a műtéti tervezés során, mely a még pontosabb műtét elvégzését teszi lehetővé, valamint az ilyen módon végzett műtét során nem kell a csontok velőüregét megnyitni, ami kisebb műtét utáni fájdalmat és kevesebb vérvesztést is eredményez.

Műtét előtti kivizsgálás

Az ortopédiai betegvizsgálat több részből áll.

 1. Kórtörténet
  Az ortopéd sebész információkat gyűjt általános egészségi állapotáról, és kérdéseket tesz fel a térdfájdalma mértékéről és arról, hogy ez milyen hatással van a mindennapi tevékenységek elvégzésére.
 2. Fizikális vizsgálat
  Ez fel fogja mérni a térd mozgásterjedelmét, erejét, stabilitását és tengelyállását is.
 3. Röntgen
  Ezek a képek segítenek meghatározni a tédízület károsodásának vagy deformitásának mértékét.
 4. Egyéb vizsgálatok
  Esetenként más vizsgálatokra, például mágneses rezonancia képalkotásra (MRI) is szükség lehet térdízületet alkotó csontok és lágyrészek állapotának meghatározásához.
 5. Műtét előtti kivizsgálás
  A műtét előtti kivizsgálás tartalmaz egy góckutatást is, amikor fogászati, fül-orr-gégészeti, urológiai, nőgyógyászati vizsgálaton is részt kell venni, az esetlegesen feltárt gócokat el kell távolítani.

Döntéshozatal

A helyes döntés meghozásához ismernie kell a kockázatokat is. Az ortopéd sebész mindig részletesen elmagyarázza a térdprotézis műtét lehetséges kockázatait és szövődményeit, beleértve azokat, amelyek magához a műtéthez kapcsolódnak, és azokat is, amelyek idővel a műtét után jelentkezhetnek.
Soha ne habozzon feltenni pontosító kérdéseket, ha valamit nem ért. Minél többet tud, annál jobban tudja kezelni azokat a változásokat, amelyeket a térdprotézis műtéte okoz az életében. Fontos tényező annak megértése is, hogy az eljárás mire képes és mire nem. A legtöbb térdprotézis beültetésen áteső ember drámai mértékben csökkenti a csípőfájdalmat, és jelentősen javítja képességét a mindennapi élet közös tevékenységeinek végrehajtására.

A térdprotézis műtét folyamata

Mi történik a térdízületi műtét során?

A műtétet általában altatásban végezzük, de van lehetőség regionális (gerinci) érzéstelenítésre is. Javasoljuk, hogy fogadja meg az aneszteziológusa tanácsát. A térdprotézis beültetése körülbelül egy-két órát vesz igénybe. A műtéti során a beteg ízületi feélszíneket műízületi komponensekkel helyettesítjük. 

Mi történik a térdízületi műtét után?

A műtét után néhány órára egy őrző helyiségben figyeljük meg, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy szövődmények nélkül ébredt fel az altatásból. Figyelni fogjuk az életfontosságú jeleit és a fájdalom szintjét is. A műtét napján gyógytornásza segítségével felkelhet az ágyból és megtanul közlekedni, általában segédeszközöket használva.

Általában két éjszakát töltenek betegeink a Klinikán, a műtét másnapján eltávolítjuk az ízületbe esetleg behelyezett csövet, délután ismételten foglalkozik Önnel gyógytornásza, általában ekkor már a lépcső használatát is gyakorolják. Ha minden rendben megy, a műtét harmadnapján engedjük betegeinket otthonukba.

Szükségem lesz valamilyen kezelésre a térdprotézis műtét után?

A műtét után szükség lehet fájdalomcsillapításra, szükséges gyógyszerekkel ellátjuk. A vérrögképződés megelőzésére a műtét után hat hétig véralvadásgátlót kell szednie. Javasolt a fásli, vagy gumiharisnya használata is.

Milyen kockázatokkal vagy lehetséges szövődményekkel jár a térdprotézis?

A total térdprotézis általában még 15 évvel a műtét után is a betegek 90% -ában jól működik. Bár a térdízületi műtét nagyon biztonságos eljárás, ritka szövődmények fordulhatnak elő:

 • Vérrögök képződése
 • Fertőzés
 • A térd körüli idegek vagy erek sérülése
 • Problémák az implantátummal, például a készülék túl korai kopása vagy lazulása
 • Hegszövet a térd belsejében.

Mikor térhetek vissza mindennapi tevékenységeimhez térdízületi műtét után?

Minden esetet egyénileg kell értékelni, de sok ember a műtét után három-hat héttel visszatérhet mindennapi tevékenységéhez. Javasoljuk, hogy tartsa a kapcsolatot gyógytornászával a hazabocsátást követően is. Ő majd segíteni fog Önnek fokozatosan növelni az aktivitást, minél hamarabb elérni a legteljesebb mozgástartományt. Javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb álljon fel, lépcsőzzön és végezzen egyéb szokásos háztartási tevékenységeket.

Mennyi a térd implantátum élettartama?

A legtöbb modern térdimplantátum a műtét után 15 évig vagy tovább tart, de még normális aktivitás mellett is a műanyag implantátum végül elkezd kopni mely a protézis lazulását okozhatja. A térdízületi műtéten átesett fiatalabb embereknek néha szükségük van egy második térdprotézisre későbbi életük során. 

Mit tehetek a térdprotézis utáni gyógyulásom érdekében?
A műtét után hamarosan járókerettel vagy mankóvall sétálhat, de segítségre lesz szüksége a mindennapi tevékenységekben, például:

 • Fürdés
 • Takarítás és mosás
 • Főzés
 • Bevásárlás

Tervezzen előre, hogy egy barátja vagy családtagja segítséget nyújthasson a műtét után. A gyógyulás akkor is könnyebb és biztonságosabb lesz, ha felkészíti otthonát.

Általános biztonsági tippek otthonra

 • Egyszerűsítse környezetét
 • Távolítsa el a rendetlenséget, tartsa a lépcsőket tárgyaktól mentesen
 • Tartsa ugyanazon helyen a tárgyakat
 • Távolítsa el a kis szőnyegeket az egész házból
 • Tartsa biztonságosan a járási területeket
 • Rögzítse vagy távolítsa el az elektromos vezetékeket és a hosszabbítókat
 • Vigyázzon háziállataira sétálás közben
 • A folyosókat / lépcsőket tartsa jól megvilágítva
 • Éjszakai lámpák vásárlása hálószobákhoz és fürdőszobákhoz
 • A lépcsőknek biztosan rögzített kapaszkodókkal kell rendelkezniük. A lépcsők csúszásmentes szálai növelik a biztonságot. Ha problémája van a látásával, adjon kontrasztos színt a lépcső széleinek jelöléséhez.

Milyen gyakran kell ellenőrző vizsgálatra járni?

A műtét utáni ellenőrző vizsgálatok fontosak a gyógyulás ütemének nyomon követésében. Figyeljen arra, hogy ne szalassza el ezeket. Az első vizsgálat 2-3 héttel a héttel a térdprotézis műtétét követően történik, célja a seb ellenőrzése, varratszedés. A második vizsgálat általában 3 hónappal a műtét után van, célja felmérni a rehabilitáció ütemét, esetleg röntgen vizsgálattal is ellenőrizni a protézis helyzetét. Ha minden rendben van, akkor általában ez után évente javasolt ellenőrző vizsgálatokat tartani.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulnom térdprotézis beültetés után?

Az alábbi tünetek bármelyikének észlelése esetén azonnal forduljon orvosához:

 • Mellkasi fájdalom és / vagy légszomj
 • Láz, hidegrázás
 • Fokozott bőrpír
 • A műtéti terület váladékozása
 • Dudorok vagy pattanások
 • A lábszár, a boka vagy a láb fájdalma, amely új és súlyosbodik

 

 

Dr. Rybaltovszki Henrik

Közel 15 éve foglalkozik mozgásszervi betegségek gyógyításával. Fő érdeklődési területe az ortopédia és traumatológia körében a térdízület sérülései, azok artroszkópos sebészeti kezelése.

Leggyakrabban a térd- és csípőízületi sérüléseket, elváltozásokat gyógyítja. Foglalkozik a mozgásszervi betegségek saját vér ( PRP) módszerrel történő kezelésével is.

Konzultáció, előjegyzés

Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
A megkeresést diszkréten kezeljük.

Vélemények

Tisztelt Eliteclinic!
Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
Az életem teljesmértékben megváltozott!
És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
Nekem sikerült!
És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
Tisztelettel,
Kiss Virág

Kiss Virág

Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

Ildikó

Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

Lang Orsolya

A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

Mohamed Fatima

Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

Nagy Renáta

Térkép

Elérhetőség

Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
Elite Clinic telefonszám +36 30 955 1798
+36 30 622 8563
Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

 

Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

Kapcsolat