Menedzserszűrés | Elite Clinic

Bejelentkezés +36 30 955 1798 | +36 30 622 8563


Menedzserszűrés

3D séta - Elite Clinic Magánklinika

 

Menedzserszűrés Debrecenben

Közhelynek számít, hogy a rendszeres szűrővizsgálat mennyire fontos része az öngondoskodásnak, a nagyobb megbetegedések megelőzésének, időben történő felismerésének. Rendkívül vékony az a határ, amely elválasztja az egészséges, megelőzésre törekvő szemléletet a hypochondriától. Túlzásokba nem kell esnünk. Ennek ellenére ahogy múlik az idő, és életünk negyedik - ötödik évtizede felé közelítve egyre inkább szükség van legalább két - három évente a szűrővizsgálatok elvégzésére, még panaszmentes állapotban is. 

   A menedzserszűrés alapvető belgyógyászati vizsgálttal indul. Ennek első lépése az anamnesztikus adatok felvétele, amely tartalmazza a családi anamnézist és az egyénre vonatkozó anamnézist egyaránt. A családi anamnézis jelentősége az bizonyos betegségek családi halmozódására, örökletes voltára hivatott rávilágítani. Általános kérdés, hogy volt-e a családban hirtelen szívhalál, fiatal korban elszenvedett infarktus, stroke. Ez feltérképezi bizonyos szív- érrendszeri rizikófaktorok vagy események családon belüli halmozódását. A belgyógyászati vizsgálat kitér a cukorbetegség, magas vérnyomás illetve daganatos betegség családban történő előfordulására is. Az egyénre vonatkozó kérdésekkel fényt derítünk a fennálló rossz szokásokra, úgy mint a dohányzás, alkohol, esetleg nagyobb mennyiségű kávé fogyasztása. Ezek a szokások ugyanis növelik a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. Ugyanakkor feltérképezzük az egyén fizikai aktivitására vonatkozó információkat is. Ezt követik a saját, korábban lezajlott betegségekre vonatkozó kérdések. A szűrővizsgálat előtt ezért érdemes felkészülni, átgondolni, hogy milyen betegségei voltak korábban. 

    A továbbiakban az aktuális panaszok feltérképezése zajlik. Nagy jelentőséggel bírnak a szív- érrendszeri betegségre vonatkozó kérdések. Volt-e valaha mellkasi fájdalom, nehézlégzéses panasz, mennyire bírja a terhelést. Szívdobogásérzés, szédüléses panasza, fejfájás előfordul-e, annak lokalizációja milyen. Szokott-e vérnyomást mérni, milyen értékeket észlel. Van-e úgynevezett claudikációs panasza, alsó végtagi „angínája”, azaz gyaloglás hatására megfájdul-e a vádlija. Ezt követik az általános kondícióra vonatkozó kérdések: a testsúlygyarapodás vagy indokolatlan, nem fogyókúrával összefüggő fogyás, az étvágy milyenségének firtatása. Hasi panaszok, fájdalom, puffadás, zuborgás előfordulása mindenképpen megemlítendő. A székelési szokások hirtelen történő megváltozása szintén fontos támpontot ad a vizsgáló számára. Általános kérdés, hogy szokott-e fekete véres lenni a széklet, illetve van-e gond a vizeléssel. Ez utóbbi vonatkozásában a kérdés az, hogy nem csíp-e, rendesen indul-e, éjszaka hányszor kelti fel az illetőt, ez mennyire zavarja az éjszakai nyugalmát. Az úgynevezett alvási apnoe tisztázása érdekében kérdés hangozhat el arról, hogy környezete panaszkodik-e arra, hogy nagyon horkol, időnként esetleg nem vesz levegőt az éjszakai alvás során. Végül arra vonatkozó kérdés hangzik el, hogy az utóbbi időben volt-e lázas megbetegedése, illetve valamilyen gyógyszer vagy étel allergiája ismert-e. 

   Ezt követi a legalapvetőbb vizsgálat, a fizikális vizsgálat. Ez megtekintésből, hallgatózásból és tapintásból majd pulzus és vérnyomás mérésből áll.

A következő lépés a nyugalmi 12 elvezetéses EKG elkészítése, amely a vizsgáló számára rendkívül sok információt hordoz.  Észlelhetjük az esetleges ritmuszavar előfordulását, bizonyos vezetési zavarra utaló jeleket, illetve lezajlott infarktus heg képe már ekkor láthatóvá válik. A nyugalmi EKG-n is láthatunk még panaszmentes betegnél ritkábban olyan jeleket, amelyek már felvetik koronária betegség gyanúját.

Az EKG-val kinyert információk kiegészítéseképpen echocardiographiás vizsgálat is történik, melynek során a szív struktúrájának és működésének vizsgálatára van lehetőségünk. Tisztázható, hogy van-e a betegnek billentyű betegsége, szívizom betegsége, van-e valamilyen veleszületett fejlődési rendellenessége, észlelhető-e lezajlott infarktusra utaló falmozgás zavara, esetleg tartósan fennálló kezeletlen hipertónia okozta fal vastagodása.

A sok adat ellenére nem kapunk meg minden információt a nyugalmi EKG lehívását követően, ezért végzünk terheléses EKG-t. Ennek során a beteg kerékpározik egy kornak és nemnek megfelelően megállapított célfrekvenciáig, és közben folyamatos EKG, pulzus és vérnyomás rögzítésre van lehetőségünk. Ez a vizsgálat a nyugalomban még nem jelentkező és terhelés hatására már megmutatkozó, koronária szűkületre utaló EKG eltérések, az úgynevezett ischaemia kimutatását szolgálják. Amennyiben eltérés mutatkozik, részletesebb invazív kardiológiai kivizsgálás történik.

A szív- érrendszeri betegségek szűrésének része kell, hogy legyen a carotis Doppler. Ez az agyi nagyér ultrahangos vizsgálata, amely a nagy érrendszer tükre. Információt ad az esetleges érelmeszesedés megjelenéséről, stadiumáról, de találhatunk stroke kialakulásával fenyegető jelentős szűkületet is ezzel a vizsgálattal. 

   Nagyon fontos a laborvizsgálatok elvégzése, amelynek tartalmaznia kell a vérképet, elektrolitokat, máj és vesefunkciós paramétereket, az éhgyomori vércukor és lipid paramétereket. Ez utóbbiak a szív- érrendszeri rizikó státuszfelmérését, a cukorbetegség igazolását vagy kizárását szolgálják. A diabétesz diagnózisához szükség lehet HbA1c vizsgálatra is, amely a vizsgálatot megelőző 2-3 hónap vércukor értékeiről ad felvilágosítást, és az éhgyomri vércukor értékkel együtt a cukorbetegség kórismérvének alappillérét képezi.

Férfiaknál a labor vizsgálat részét képezi a prosztata specifikus antigén (PSA) vizsgálata, amely a prostata carcinoma időben történő kiszűrését szolgálja.  3x leadott úgynevezett haemoscreen vizsgálat a székletben esetleg előforduló legkisebb mennyiségű vért hivatott kimutatni, amely a bélrendszerben, gyomorban lévő daganat kiszűrését teszi lehetővé, és pozitív esetben gyomor, vastagbél tükrözést tehet indokolttá. 

    A rendszeres tüdőszűrés az utóbbi időben már elmarad, ezért egy szűrővizsgálat alapvető feladata a mellkas röntgen elvégzés, amely a tüdő daganat, TBC vagy esetleges krónikus vagy akut gyulladásos tüdő folyamat kizárására alkalmas. 

    A hasi ultrahang az egyik legfontosabb vizsgálat a szűrés során. Fájdalmatlan, sugárterheléssel nem jár. Bármikor ismételhető és rendkívül sok információt ad. Éhgyomorra végezzük, lehetőség szerint a kismedencei képletek vizsgálata miatt teli hólyaggal. Alkalmas a vese- epekövesség tisztázására, hasi daganatok kiszűrésére, hölgyeknél a kismedencei képletek, férfiaknál a prostata és mindkét nemnél a húgyhólyag vizsgálatára. A szűrés hölgyek esetében ki kell, hogy terjedjen a nőgyógyászati szűrésre is. Férfiak esetében emelkedett PSA esetén urológiai vizsgálat válik indokolttá. 

    Egy általános szűrő vizsgálatnak ezeket az elemeket kell tartalmaznia. Amennyiben eltérés nem mutatkozik, az megnyugvást hoz. Bármilyen kóros lelet a megfelelő irányba történő további szakorvosi vizsgálatokat indikál. 

S csomag
63 000 Ft

 • előző betegségek, aktuális panaszok felmérése
 • belgyógyászati fizikális vizsgálat
 • 12 elvezetéses EKG, vérnyomás mérés
 • echocardiographia
 • komplett laborvizsgálat:
  1. Nátrium
  2. Kálium
  3. Kalcium
  4. Foszfor
  5. Glükóz
  6. Haemoglobin A1c
  7. Karbamid
  8. Kreatinin+GFR
  9. Alkalikus foszfatáz
  10. Gamma-glutamil-transzferáz
  11. GOT (Aszpartát-amino-transzferáz)
  12. LDH
  13. Koleszterin
  14. HDL-koleszterin
  15. LDL-koleszterin
  16. Triglicerid
  17. Vérkép automatával
  18. TSH
  19. Szabad T3
  20. Szabad T4
  21. Vizelet általános + üledék
  22. Széklet vér kimutatás 3 alkalommal
 • leletek összefoglalása, a további teendők meghatározása
 • aktív közreműködés a további vizsgálatok megszervezésében
 • M csomag
  128 000 Ft

  • előző betegségek, aktuális panaszok felmérése
  • belgyógyászati fizikális vizsgálat
  • 12 elvezetéses EKG, vérnyomás mérés
  • echocardiographia
  • komplett laborvizsgálat:
   1. Nátrium
   2. Kálium
   3. Kalcium
   4. Foszfor
   5. Glükóz
   6. Haemoglobin A1c
   7. Karbamid
   8. Kreatinin+GFR
   9. Alkalikus foszfatáz
   10. Gamma-glutamil-transzferáz
   11. GOT (Aszpartát-amino-transzferáz)
   12. LDH
   13. Koleszterin
   14. HDL-koleszterin
   15. LDL-koleszterin
   16. Triglicerid
   17. Vérkép automatával
   18. TSH
   19. Szabad T3
   20. Szabad T4
   21. Vizelet általános + üledék
   22. Széklet vér kimutatás 3 alkalommal
   23. mellkas röntgen
   24. hasi- és kismedencei ultrahang
   25. terheléses EKG
   26. szemészeti vizsgálat
  • leletek összefoglalása, a további teendők meghatározása
  • aktív közreműködés a további vizsgálatok megszervezésében
  • Konzultáció, előjegyzés

   Az alábbi naptárból kiválasztva tudja időpont foglalási igényét jelezni!

   Forduljon bátran szakértőinkhez kérdéseivel.
   A megkeresést diszkréten kezeljük.

   Vélemények

   Tisztelt Eliteclinic!
   Megszeretném köszönni a legjobb ellátást, és a csodálatos végeredményt :)
   Kettő műtéten is átestem ( mellnagyobbítás, és orrplasztika) ... mind a kettő megváltoztatta az életemet, és ezt Önöknek köszönhetem (illetve a legprecízebb kezű Dr. Úrnak) :)
   Az életem teljesmértékben megváltozott!
   És bebizonyosodott, hogy az ár egyenesenarányos a Minőséggel!
   Mindenkinek csak ajánlani tudom!
   Ha változtatni szeretnél a külsődön, hogy elégedetten nézz a tükörbe nap, mint nap, akkor a legjobb helyen... csak is az ő kezeik között... ;)
   Nekem sikerült!
   És Tisztaszívből köszönöm Önöknek!
   Tisztelettel,
   Kiss Virág

   Kiss Virág

   Megszeretném köszöni doktor úrnak az új melleimet amit felvarrással varázsolt újjá. Bármit felvehetek nagyon jól érzem magam, és hatalmas önbizalmat ad, mindenkinek ajánlom megéri.

   Ildikó

   Én meg szeretném köszönni doktor úrnak ezeket a csodalatos új füleket, 21 évi almomat teljesítette...Csak ajánlani tudom mindenkinek!! Teljes szívből köszönöm!

   Lang Orsolya

   A Világ Legjobb Plasztikai Sebésze a Dr.Úr. Minden tökéletes nála garantáltan ( a kezelés, az eredmény, a szolgáltatás, ellátás, emberség, kedvesség felsőfokon maga a minőség )... :) Én imádom és csak is hozzá, bármikor!!! :)

   Mohamed Fatima

   Szeretnék köszönetet mondani a Doktor Úrnak és csapatának! Nekem két szépészeti beavatkozásom volt, egy mellnagyobbítás és egy hasplasztikám, zsírleszívással! Mindkettő tökéletesre sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Megváltozott az életem! Örök hála érte!!!

   Nagy Renáta

   Térkép

   Elérhetőség

   Elite Clinic cím 4026 Debrecen, Bem tér 9. 
   Elite Clinic telefonszám +36 30 955 1798
   +36 30 622 8563
   Elite Clinic email cím recepcio@eliteclinic.hu

    

   Elite Clinic Google Plus oldala  Az Elite Clinic Facebook oldala

   Kapcsolat